Karl-johanrisotto med parmesanost och parmaskinka

Karl-johanrisotto med parmesanost och parmaskinka
Foto: TV4

Karl-johanrisotto med parmesanost och parmaskinka

Av: Johanna Figaro

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

En äkta italiensk rätt som är delikat krämig och mättande. Underbart med äkta parmaskinka till. Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Tips! Servera med rött vin.

Ingredienser

portioner
  • 250 g svamp, färsk karljohansvamp eller torkad
  • 1 l vatten
  • 1,5 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 gul lök
  • 4 salladslökar
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl avorioris
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl parmesanost, riven (eller Västerbottensost)
  • salt
  • peppar
  • 4 skivor parmaskinka, per person
  • 400 g rucolasallad
  • 4 msk olivolja

Garnering

  • 4 skivor parmesanost, hyvlad
  • 100 g pinjenötter

Gör så här

  1. Ansa och skär svampen i stora bitar.
  2. Koka upp vatten och smaksätt med kycklingfonden.
  3. Hacka och fräs gul lök och salladslök tillsammans med 2 msk olivolja i en kastrull.
  4. Vänd ned svampen och fräs ytterliggare ett par minuter så att svampen hinner ånga av sig. Tillsätt ris och pressa i vitlöksklyftan.
  5. Sänk värmen och späd med någon deciliterbuljong i taget och låt det koka in under omrörning. Glöm inte att röra under tiden så att inte riset fastnar. När all buljong är tillsatt är det bara låta riset koka på svag värme under lock i cirka 15 min.
  6. Riv ned osten i risotton. Krydda av med salt och peppar. Salt inte för mycket, tänk på att osten är salt i sg.
  7. Tag parmaskinka och forma till snygga rosor på tallriken bredvid risotton. Sprid ut rucolablad och pinjenötter, smula över parmesanskivorna och ringla över olivolja på.