Danskt rågbröd

Danskt rågbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Danskt rågbröd

11 ingredienser

22h 45 min

Ett gott, mustigt bröd med hela korn.

Ingredienser

portioner stycken

Dag 1:

  • 500 g vatten
  • 300 g hel råg
  • 200 g solroskärnor
  • 50 g linfrön
  • 40 g salt

Dag 2:

  • 500 g vatten
  • 300 g mörk sirap
  • 300 g grovt rågmjöl
  • 300 g finmalt rågmjöl
  • 300 g vetemjöl
  • 60 g jäst
  • hela fröblandningen, från dag 1

Gör så här

  1. Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över frö/krydd-blandningen. Täck över bunken med plast och låt stå i kyl till nästa dag.
  2. Mät upp vattnet och ljumma det till cirka 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirapen, det fina och det grova rågmjölet, vetemjölet och fröblandning från dag 1. Kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare cirka 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla under tiden en eller flera avlånga formar. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå i 40 minuter.
  4. Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta. Sänk temperaturen till 210 grader. För en form som rymmer cirka 1000 gram tar det ungefär 75 minuter.
  5. Ta ut bröden och låt den vila ett dygn innan de är klara att ätas.