Toscatårta

Toscatårta
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Toscatårta

11 ingredienser

55 min

Toscatårta är en kraftigare sockerkaka med mandel och smör och lite "vuxnare" smak.

Ingredienser

portioner
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl grädde

Glasyr:

  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g mandelspån
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt det smälta smöret.
  3. Blanda vetemjölet med bakpulvret och rör ner. Häll i grädden och rör till en smidig smet.
  4. Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i crika 25 minuter.
  5. Gör glasyren under tiden: Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Smält på svag värme någon minut så att allt blandar sig.
  6. Bred glasyren över tårtan efter att den gräddats. Låt den grädda ytterligare cirka 20 minuter tills den har fått fin färg.