Briochebröd à la Johan Sörberg

Brioche
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Briochebröd à la Johan Sörberg

26 ingredienser

6h 40 min

Brioche är ett traditionellt franskt mjukt frukostbröd med extra mycket smör och ägg i. Det är även vanligt att göra varianter på detta bröd, från runt, limpformat, som brytbröd eller högt.Även fyllning är vanligt, prova allt från ost, korv, salami, russin och nötter. Briochebröd går bra att frysa.

Ingredienser

Grunddeg:

  • 480 g ägg
  • 40 g jäst
  • 800 g vetemjöl
  • 20 g salt
  • 80 g strösocker
  • 560 g smör

Äppelbrioche:

  • 100 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 1 syrligt äpple
  • malen kanel

Pizza:

  • 100 g sötmandel, finriven
  • 100 g florsocker
  • 50 g passionsfruktsjuice, el apelsinjuice
  • färska bär

Päronficka:

  • 1 päron
  • 20 g äppelmos
  • malen kardemumma
  • malen kanel
  • muscovadosocker

Klassisk:

  • veckad briocheform
  • 300 g smör
  • 100 g kokos
  • 150 g rörsocker

Muscavado & pecannötsströssel:

  • 300 g vetemjöl
  • 200 g smör, kallt
  • 100 g muscovadosocker
  • pekannötter

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till degen, förutom smöret, i en degblandare. Blanda ner smöret lite i taget i degen.
  2. Lägg degen i en bunke och plasta. Låt helst stå över natten eller minst 6 timmar. Degen måste hela tiden vara kylskåpskall, den får inte stå framme.
  3. Briochedegen kan formas som man vill och till exempel fyllas med olika fyllningar. Ugnsvärmen ska vara 220 grader men tiden varierar beroende på hur man formar brödet.
  4. I receptlistan finns förslag till olika fyllningar, välj och vraka efter humör!