Sörbergs citronpaj

Citronpaj
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Sörbergs citronpaj

9 ingredienser

2h 25 min

En frisk och god paj med krispig botten och len citronkräm. Pajen går utmärkt att förbereda och frysa.

Ingredienser

portioner
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 2,5 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 ägg

Citronkräm:

  • 2 ägg
  • 1,29 dl strösocker
  • 2 citroner, skalet
  • 1 dl citron, saft
  • 150 g smör, rumstempererat

Gör så här

  1. Häll ut vetemjölet på bakbordet. Gör en grop i mjölet och lägg i smör, florsocker. Nyp ihop till en smulig massa och tillsätt ägget. Arbeta bara precis in det i degen och låt sen vila i kyl i cirka 30 minuter.
  2. Kavla ut degen, cirka 3 millimeter tjock och tryck ut den i en smörad pajform. Skär bort överbliven deg. Picka degen i formen med en gaffel och frys den i ungefär en timme.
  3. Värm ugnen till 230 grader, sätt in pajformen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 6 minuter.
  4. Blanda ägg, socker, citronsaft och citronskal i en kastrull. Sjud upp till cirka 85 grader. Använd en hushållstermometer.
  5. Sila sedan över krämen till en annan bunke. Plasta den och låt stå tills den når rumstemperatur.
  6. Blanda i det rumstempererade smöret och fyll sen det avsvalnade pajskalet. Ställ pajen kallt och låt den stelna.