Vörtbröd

Johan Sörberg
Johan Sörberg

Vörtbröd

2

14 ingredienser

Ingredienser

fördeg:

  • 1000 g svagdricka
  • 335 g färsk vört (eller mörk sirap)
  • 125 g strösocker
  • 150 g jäst
  • 1875 g rågsikt (bagerisikt)

Deg 2

  • 65 g smör
  • 7 g malen kardemumma
  • 5 g pomerans
  • 7 g malen nejlika
  • 7 g malen kanel
  • 4 g malen ingefära
  • 31 g salt
  • 560 g mörk sirap
  • 1250 g rågsikt (bagerisikt)

Gör så här

  1. Fördeg:
  2. Blanda alla ingredienser i en hushållsassistent. Låt stå och jäsa i ca 30 minuter.
  3. Deg 2:
  4. Mät upp alla ingredienser och blanda. Tillsätt fördegen och låt jäsa på omjölat bakbord under plast. Jobba ihop degen och lägg den under plast igen. Forma bröden små, knubbiga och avlånga. Låt jäsa under fuktad handduk gärna i värmeskåp, ca 60 - 90 minuter.
  5. Sätt in brödet i ugnen som står på 250 grader. Spruta in lite vatten och sänk ugnen till 200 grader. Låt stå i 25 - 30 minuter.