Svampsoppa med tryffelolja och timjan

Svampsoppa med tryffelolja och timjan
Foto: TV4

Svampsoppa med tryffelolja och timjan

Av: Johan och Maria - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1h 20 min

Svampsoppa med smak av tryffel och timjan samt vitlöksbröd. En mustig soppa med kraftig smak.

Dryckestips
Campo Viejo Reserva, art.nr 6083.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 msk smör
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 250 g svamp, skivad (ex shiitake och portabello)
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl oxfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 0,5 kruka färsk timjan, plockad
  • ca 0,5 tsk salt
  • ca 0,25 tsk svartpeppar
  • 1 tsk tryffelolja

Vitlöksbröd

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 10 g soltorkade tomater, finhackade
  • 0,5 krm flingsalt [ca 0.5 krm]
  • 0,5 baguette, delad
  • riven parmesan, så att det täcker brödet

Gör så här

Soppa

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt lök och vitlök.
  3. Fräs tills löken är genomskinlig.
  4. Tillsätt svampen och fräs ytterliggare ca 3 minuter.
  5. Häll över rödvinet och koka ner tills hälften återstår.
  6. Häll sedan på oxfond, grädde och tillsätt timjan salt och peppar.
  7. Låt koka på låg värme i minst 30 minuter.
  8. Mixa sedan soppan slät. Om man vill kan man sila den för att få den extra slät.

Vid servering

  1. Tillsätt tryffeloljan och smaka av med salt och peppar.
  2. Garnera med några timjan kvistar.

Vitlöksbröd

  1. Blanda vitlök, finhackade soltorkade tomater, salt och peppar tillsammans med smöret.
  2. Bred smöret på de två baguettehalvorna och strö över den rivna parmesanen.
  3. Grädda i ugnen i ca 8 minuter på 185 grader eller tills brödet är gyllenbrunt.
  4. Dela halvorna i två lika stora delar.