Ugnsbakade rotfrukter med kassler, fetaost och citronyoghurtcreme

Johan Jureskog KK2023

Ugnsbakade rotfrukter med kassler, fetaost och citronyoghurtcreme

14 ingredienser

I Förkväll lagar Johan Jureskog sin variant av en rätt, Marie Tegnérs recept i samma stil är något hälsosammare. Här är Johans ugnsbakade rotfrukter med kassler.

Här hittar du Maries Grillade kassler- och ananasspett med rostade rotfrukter.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blandade rotfrukter
  • 600 g kassler
  • 200 g fetaost
  • 4 sardellfiléer
  • 2 salladslökar, hackade
  • 1 msk färsk rosmarin, grovhackad
  • 1 msk färsk timjan, grovhackad
  • olivolja
  • salt (efter smak)

Sås

  • 1 dl matyoghurt
  • 1 citron, saften och rivet skal
  • 1 krm färsk rosmarin, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • salt (efter smak)

Gör så här

Rotfrukter och kassler

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skölj och hacka rotfrukterna.
  3. Lägg dem på en plåt.
  4. Kasslern skärs i skivor och placeras ovanpå rotfrukterna.
  5. Skär eller smula fetaosten ovanpå kasslern.
  6. Baka i ugnen tillsammans med örterna, olivolja och salt.
  7. Ta ut plåten efter 30 minuter, ta av kasslern som läggs åt sidan och hålls varm under tiden (med hjälp av exempelvis folie).
  8. Lägg på den hackade vårlöken och baka allt i ugnen i ytterligare 10 minuter.

Sås

  1. Rör ihop matlagningsyoghurt tillsammans med saften av citronen, örterna och olivolja.
  2. Smaka av med salt.

Vid servering

  1. Lägg upp de ugnsbakade rotfrukterna tillsammans med kasslern och fetaosten på en tallrik.
  2. Tillsätt såsen och lägg 1-2 sardeller sardell ovanpå.
  3. Garnera med rivet citronskal.