Porcetta

Johan Jureskog KK2023

Porcetta

21 ingredienser

Här är ett recept jag älskar, sydeuropeisk husman. /Johan Jureskog

Magnus Svenssons dryckestips

Lamura Prima nero d`Avola Syrah artikelnummer 2289 – 62 kr (Sicilien, Italien) årgång 2008
Solmogen frukt och kryddig karaktär med en bra balans gör detta vinet till den lilla diplomaten till maten. Matchar det mesta som är smakrikt och gärna på rätter med lamm och kalv där örter och tomat dominerar.

Picàie Rosso Veronese IGT artikelnummer 5331 - 129 kr (Veronese, Italien) årgång 2006
Ett smakrikt, kryddigt och ursprungstypiskt vin med viss utveckling, toner av torkad frukt, nötter, tobak, körsbär och fat. Ett vin med ett stort användningsområde, prova mot traditionella italienska rätter som porchetta eller mot lagrade hårdostar som parmesan.

Ingredienser

portioner
  • 1 fläsksida, med svål, 1,5 kg
  • 1 dl svarta niçoiseoliver, urkärnade
  • 1 rosmarinkvist
  • 1 timjankvist
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 0,5 citron, cest
  • 2 aubergines
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 8 cocktailtomater, kvist
  • 4 cartiofini (minikronärtskocka)
  • olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 2 timjankvistar
  • olivolja
  • 100 g röd paprika, grillad, skalad paprika, tärnad
  • 1 fänkål, tärnad
  • 0,25 dl kapris
  • 4 sardellfiléer
  • 1 ask basilika

Gör så här

Kött

  1. Putsa bort alla ben och broskbitar på fläsksidan.
  2. Hacka ner oliver, rosmarin och timjan.
  3. Strö oliver, rosmarin, timjan, vitlök och citroncestet över köttet.
  4. Rulla därefter det till en jämntjock korv och bind upp den med bindgarn.
  5. Stek först i panna tills riktigt fin karameliserad färg.
  6. Baka sedan i ugn på 125 grader i 3 timmar. Kasta in lite vatten sista 20 minuterna och höj då till 225 grader.

Aubergine

  1. Skala och skär ner auberginen i kuber.
  2. Finhacka vitlöken.
  3. Stek auberginen i het panna och sänk därefter värmen.
  4. Blanda i vitlöken låt puttra vidare ca 10 minuter.
  5. Mixa till en slät kräm och smaksätt med salt och peppar.

Tomater

  1. Blanchera tomaterna snabbt och dra av skalet, dela på dem och lägg dem med snittytan uppåt, salta lätt.
  2. Torka i 1 timme i 50-gradig ugn.

Cartiofini

  1. Stek minikronärtskockan i olivolja.
  2. Slå på vittvin, schalottenlök och timjan och koka den mjuk.

Vid servering

  1. Fänkålen sauteras, kaprisen med paprikan i lite olivolja och alla andra garnityr värms lättas upp i ugn.
  2. Garnera med sardeller och basilika.