Pata Negraspäckad kalvrygg

Pata Negraspäckad kalvrygg
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Pata Negraspäckad kalvrygg

17 ingredienser

Pata Negraspäckad kalvrygg med morot, bondbönor och olivolja. Cote de veau! Ojojoj vad gott, med kantareller eller Karl-Johan blir detta en smash även under sommaren. /Johan Jureskog

Magnus Svenssons dryckestips
Sirocco Cabernet Sauvignon Syrah artikelnummer 2662- 79 kr (Mornag, Tunisien) årgång 2007
Fruktig och smakrik nordafrikan med rökiga inslag och fötterna i jorden. Matchar perfekt det Pata Negraspäckade kalvköttet och rotfrukternas lantliga och rustika smaker.

Rijks Shiraz Mourvédre Cinsault Viognier artikelnummer 12119 (3-l BiB) -209 kr (Western Cape, Sydafrika) årgång **2009
**Ett fruktigt och generöst vin i modern stil med kryddiga toner och inslag av fat, mörka bär, svartpeppar, lakrits och choklad. Vinet gör sig allra bäst mot smakrika kötträtter såsom den Pata Negraspäckade kalvryggen.

Fråga charkuteristen när du köper dina pata negra snuttar, han ger dig säkert ett bra pris.

Zest är det yttre färgade skalet på citrusfrukter. Det avlägsnas lättast med hjälp av ett zestjärn, en mejsel för att få långa strimlor av fruktskal utan att få med det vita, bittra skalet på en citron eller lime.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 800 g kalvkotletter med ben [2 bitar]
  • 100 g Pata Negra, snuttar, gärna fett
  • färsk rosmarin
  • färsk timjan
  • vitlök
  • smör

Tillbehör

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 4 morötter (skalade och skurna i 1/2 cms skivor)
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl reducerad kalvfond
  • 100 g ploppade bondbönor
  • 2 msk smör

garnityr

  • potatispuré med god olivolja
  • persilja
  • citron, zest
  • ev kantareller

Gör så här

Kött

  1. Späcka köttet så gott de går med hjälp av en kniv.
  2. Salta och peppra försiktigt.
  3. Stek den gyllenbrun med kvistar av timjan, rosmarin, vitlök och rikligt med smör.
  4. Låt den eventuellt gå klart i ugnen på 125 gradig värme till 55 gradig innetemperatur.
  5. Låt vila minst 5 minuter innan den snittas vid servering.

Tillbehör

  1. Stek schalottenlöken och vitlöken i lite smör.
  2. Gå sedan i med morötterna, vinet och kalvfonden.
  3. Låt småputtra tills morötterna är riktigt kokta det vill säga nästan mosiga.
  4. Gå i med bondbönor och blanka av med smör.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Vid servering

  1. Servera med persilja, citronskalet, potatispurén med olivolja eller varför inte en potatisgratäng. Vid säsong lite härligt smörstekta kantareller, mums!