Ljummen vintersallad på bacon, svamp, dinkel & ädelost

Ljummen vintersallad på bacon, svamp, dinkel & ädelost
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Ljummen vintersallad på bacon, svamp, dinkel & ädelost

20 ingredienser

En goffig och lättlagad smarrig sallad som blir härligt mättande med dinkel, det fiberrika urvetet. /Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 400 g bacon (helt)
  • 1 l blandad svamp
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 schalottenlökar
  • salt
  • peppar
  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 potatis, kall kokt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 dl matolja
  • 200 g ädelost
  • salt
  • peppar
  • 200 g dinkel (blötlagd över natten och mjukkokt)
  • 1 rödlök, skivad till sk. båtar
  • 200 g babyspenat
  • 2 msk sherryvinäger
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Skär baconet i stora härliga bitar och stek i ugn, spar fettet.
  2. Stek kantarellerna i smör och baconfettet, avsluta med schalottenlöken, vitlöken, salt och peppar. Lägg upp i en bunke och låt svalna lite.
  3. Mixa ägg, senap, potatis, vitlök och droppa i oljan till en tjock kräm.
  4. Mosa ner ädelosten och smaksätt med salt och peppar.
  5. Värm en kastrull och värm upp olivoljan och sherryvinägern.
  6. Slunga upp dinkel, rödlök, babyspenat och servera direkt med dressingen.
  7. Smaklig måltid!