Kokt rimmad oxbringa med äpple, rotfukter och senap

Kokt rimmad oxbringa med äpple, rotfukter och senap
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Kokt rimmad oxbringa med äpple, rotfukter och senap

17 ingredienser

”Den här rätten har blivit en lunchklassiker på min krog, husmanskost, mums”. Smaklig måltid! /Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 600 g rimmad oxbringa, färdigkokt skuren i skivor

Smörslungade rotfrukter

  • 2 morötter (skalade, i 0,5 cm skivor)
  • 2 palsternackor, skalade, i 0,5 cm skivor
  • 1 purjolök, i 1,5 cm skivor
  • 2 äpplen, cm-stora tärningar
  • 1 msk smör

Äppelbuljong

  • 2 dl cider
  • 1 dl äppelmos (eller äppelpuré)
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 30 g smör
  • 2 msk dijonsenap

Rotfruktspuré

  • 400 g kålrot
  • 400 g rotselleri
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull, salta väl. Koka kålrot och rotselleri klart, spara blanchvattnet.
  2. Lägg grönsakerna i en ny kastrull, koka in grädden. Mixa purén slät med crème fraiche, salt och peppar.
  3. Koka morötterna och palsernackan klara i kålrot och rotsellerispadet. Vid servering så slungas de varma med smör.
  4. Koka upp cider, äppelpuré och kalvbuljongtärning. Mixa i smör, smaksätt med senap, vinäger, salt och peppar.
  5. Servera allt till den färdigkokta oxbringan.