Kokt rimmad oxbringa med äpple, rotfukter och senap

7 röster
4
Kokt rimmad oxbringa med äpple, rotfukter och senap
Foto: TV4

”Den här rätten har blivit en lunchklassiker på min krog, husmanskost, mums”. Smaklig måltid! /Johan Jureskog

Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g oxbinga (rimmad, färdigkokt skuren i skivor)

Smörslungade rotfrukter

  • 2 morötter (skalade, i 0.5 cm skivor)
  • 2 palsternacka (skalade, i 0.5 cm skivor)
  • 1 purjolök (i 1.5 cm skivor)
  • 2 äpplen (cm-stora tärningar)
  • 1 msk smör

Äppelbuljong

  • 2 dl cider
  • 1 dl äppelpuré
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 30 g smör
  • 2 msk dijonsenap

Rotfruktspuré

  • 400 g kålrot
  • 400 g rotselleri
  • 1 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • salt & peppar

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull, salta väl. Koka kålrot och rotselleri klart, spara blanchvattnet.
  2. Lägg grönsakerna i en ny kastrull, koka in grädden. Mixa purén slät med crème fraiche, salt och peppar.
  3. Koka morötterna och palsernackan klara i kålrot och rotsellerispadet. Vid servering så slungas de varma med smör.
  4. Koka upp cider, äppelpuré och kalvbuljongtärning. Mixa i smör, smaksätt med senap, vinäger, salt och peppar.
  5. Servera allt till den färdigkokta oxbringan.
1 februari 2010

Laddar fler recept