Ölkokt fläskkorv med rotfrukter, senap och pepparrot

Ölkokt fläskkorv med rotfrukter, senap och pepparrot
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Ölkokt fläskkorv med rotfrukter, senap och pepparrot

22 ingredienser

Värmande härlig ”korvgryta” med svenska härliga smaker. /Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 800 g fläskkorv, för kokning
  • 1 l fläskbuljong (eller kycklingbuljong)
  • 0,5 l öl
  • 2 lagerblad
  • 2 hela nejlikor
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 tsk brunt senapsfrö
  • 1 tsk gult senapsfrö
  • 200 g morot (skurna i 2 cm tärningar)
  • 200 g kålrot (skurna i 2 cm tärningar)
  • 200 g rotselleri (skurna i 3 cm tärningar)
  • 300 g spetskål (skuren i bitar)
  • 400 g potatis (skurna i 3 cm tärningar)
  • 1,5 dl grädde
  • 75 g färsk pepparrot, riven
  • 50 g smör, brynt
  • 3 gula lökar, finskurna i halvmånar
  • 1 kokspad
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1 krm kummin
  • storbladig kruspersilja (grovhackad)
  • citron, skal

Gör så här

  1. Koka upp fläskbuljong och kryddor, sjud grönsaker i klara i fonden, lägg i korven på slutet, smaka av med salt och peppar.
  2. Koka upp grädde, och koka några min, blanda med den rivna pepparroten ställ åt sidan sedan ska vara ljummen.
  3. Stek löken i brynta smöret och slå på kokspad och citronjuice och låt koka in, smaksätt med stött kummin, salt och peppar.
  4. Servera med kruspersilja, citronskal och kärlek