Röding med spetskål, bacon, bladspenat och dijonsenapspuré

Röding med spetskål, bacon, bladspenat och dijonsenapspuré
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Röding med spetskål, bacon, bladspenat och dijonsenapspuré

20 ingredienser

Röding är en höjdare, be att få filéerna dragna dvs. benen redan borttagna. Serverat med den syrliga purén och den söta rödvinsvinaigretten så blir detta en upplevelse.

Ingredienser

portioner

Rödvinsvinaigrette

  • 1 msk farinsocker
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl rött vin
  • 50 g smör, brynt

Kålen

  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 150 g spetskål, finstrimlad (eller späd vitkål)
  • 100 g bacon, i tärningar
  • 100 g bladspenat

Rödingen

  • 4 rödingfiléer väl avtorkade (delade i mitten) (à 150 g)
  • matolja
  • smör
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 4 port ert bästa potatispurérecept
  • grov dijonsenap (eftersmak)
  • gourmetsalt
  • peppar

Gör så här

Vinaigretten

  1. Blanda rödvinet, schalottenlöken, farinsockret, buljongtärningen i en kastrull och koka ner till 1/3 återstår, blanda i det brynta smöret och smaka av med salt och peppar. Håll varmt.

Kålen

  1. Knaperstek baconet och torka av det noga på papper.
  2. Blanda schalottenlöken och vitvinsvinägern i en sauteuse och reducera till hälften återstår.
  3. Gå därefter i med smöret och kålen, låt svettas i några minuter till.
  4. Blanda in baconet och bladspenaten i serveringsögonblicket, smaka av med salt och peppar.

Rödingen

  1. Hätta upp en stekpanna, gärna av teflon eller titan. Häll i lite matolja och lägg därefter i rödingen med skinnsidan neråt, salta och peppra.
  2. När de fått fin färg på skinnsidan så går man i med smöret och öser ”köttsidan” med det tills fisken är klar.

Potatispuré

  1. När potatispurén är klar så blandas senap efter smak in, lättast med en gummiskrapa av lämplig storlek. Serveras bäst apart.

Upplägg

  1. Fördela allt på tallrikarna och strö lite gourmetsalt över fisken samt dra några varv på pepparkvarnen.
  2. Smaklig måltid!