Parmesangratinerade laxqueneller med spenat, dill och citron

Parmesangratinerade laxqueneller med spenat, dill och citron
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Parmesangratinerade laxqueneller med spenat, dill och citron

17 ingredienser

Ännu en fransk såå smaskig och uppskattad klassiker, som faktiskt är billig och relativt lätt och rolig att göra. I original gjord på gädda men har här ersatts med lax, som är enklare att få tag på. /Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 300 g laxfilé, finmald
  • 3 äggvitor
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar

Citronsås

  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 msk schalottenlök
  • 2 dl crème fraîche
  • 3 äggulor
  • salt
  • vitpeppar

Smörslungad spenat

  • 250 g spenat
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar
  • 100 g parmesanost, riven

Gör så här

  1. Mixa laxfärsen med salt och peppar.
  2. Tillsätt äggvitorna, därefter vispgrädden lite i taget. Färsen ska vara mjuk och smidig.
  3. Forma laxqueneller med en matsked till äggformade bullar.
  4. Sjud av dem i saltat vatten, till 75 gradig innetemp. Lägg dem på ett ugnsfast fat.
  5. Till citronsåsen kokas fiskbuljongen ihop med schalottenlöken och juicen. Det kokas ner till hälften.
  6. Därefter tillsätts crème fraichen, koka ytterligare några minuter.
  7. Tillsätt ev. lite mer citronsaft och smaka av med salt och peppar.
  8. Tillsätt äggulorna och mixa såsen.
  9. Smörslunga spenaten. Salta och peppra.
  10. Häll såsen över laxquenellerna och den smörslungade spenaten.
  11. Strö över den rivna Parmesanen och gratinera under maxgrill tills de fått fin färg.
  12. Servera genast med pressad potatis.