Kikärtssoppa

Kikärtssoppa
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Kikärtssoppa

17 ingredienser

I Förkväll lagar Johan Jureskog sin variant av en rätt, Marie Tegnérs recept i samma stil är något hälsosammare. Här är Johans kikärtssoppa med champinjoner, purjolök och persilja och vitlökskrutonger.

Här hittar du Maries

Falafel med fruktig bulgur och grön yoghurt

.

Om du inte tål gluten, välj glutenfritt bröd och kolla buljongen så det inte finns något gluten i den.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 50 g smör
  • 1 förp kikärtor
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl grönsaksbuljong (1 tärning + 3 dl vatten)
  • 4 dl grädde
  • vitpeppar
  • ev citron, pressad

Topping

  • 8 skogschampinjoner
  • purjolök, det vita, tunt skivad
  • 2 msk smör
  • 2 skivor bröd, skuret i centimeter stora tärningar
  • 3 msk smör
  • 1 vitlök, finhackad
  • 3 msk persilja, finhackad
  • ev olivolja

Gör så här

Soppa

  1. Fräs lök och vitlök i smör.
  2. Ha i kikärtorna, vinet, buljongtärning och vatten.
  3. Låt småputtra i 10 minuter.
  4. Ha i grädden.
  5. Mixa soppan helt slät med stavmixer eller blender.
  6. Smaka av med vitpeppar och eventuellt pressad citron.

Topping

  1. Stek champinjonerna och purjolök gyllenbrunt i smöret i separata pannor.
  2. Stek brödtärningarna gyllenbruna i smöret.
  3. Ha i vitlök sista minuten och persiljan sista sekunden.
  4. Lägg på papper och låt krutongerna droppa av sig överflödigt fett så att de blir riktigt knapringa.

Vid servering

  1. Servera omgående med toppingen och ringla eventuellt lite god olivolja över.