Krämig paella med chorizo, räkor och lax

Krämig paella med chorizo, räkor och lax
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Krämig paella med chorizo, räkor och lax

23 ingredienser

”En risotto paella med sjukt sköna höga smaker, inte så krånglig, bara kärlek”.

Magnus Svenssons dryckestips

Résèrve de Bonnet Rosé 2008/2009, Artikelnummer 3181 - 89 kronor
Gott, fräscht rosé vin som borde drickas året runt. Den röda frukten och friskheten gör att den passar till kryddig och krämig mat som t ex paella

Chateau Bonnet Blanc 2008, Artikelnummer 4151 - 99 kronor
Fruktig och stram syra, passar bra till fisk och skaldjur gärna med krämiga tillbehör

Codorníu Selección Raventós, Artikelnummer 7778 - 99 kronor
Paellans spanska influenser piffas upp ännu mer med spanska bubblor och bra frukt som möter sältan i maten.

Ingredienser

portioner

Paella

  • 200 g arborioris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 dl fänkål, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 1 dl vitt vin
  • 8 dl utspädd hummerfond (Knorr/Bong)
  • 1 kg räkor (skalade, spar skalet och koka ev.fond)
  • 1 msk brandy (eller portvin)
  • 100 g parmesanost, riven
  • 1,5 dl frysta små ärtor
  • 1 dl inlagd grillad paprika, hackad
  • 1 msk dragon (hackad)

Fisk, skaldjur ochchorizo

  • 300 g chorizo (delad på mitten)
  • 1 kg blåmusslor (putsade)
  • 4 bitar lax (à 50 g)
  • olivolja, till stekning

Garnering

  • 1 ask körvel
  • 1 dl parmesanost, grovriven
  • olivolja
  • ev hummerfond

Gör så här

  1. Paella: Svetta schalottenlöken, vitlöken och fänkålen i lite olivolja. Häll därefter i riset rör runt till riset blivit glansigt utan att få färg, strö i saffranet. Tillsätt vittvinet och låt det koka in under omrörning, häll därefter på den varma hummerfonden, ca 1 dl i taget under ständig omrörning tills riset är färdigt ca 20 min.
  2. Ta av riset från värmen och rör i parmesan, räkor, ärtor, paprikan, dragonen, smaka av med portvin eller brandy, salt och peppar.
  3. Fisk & skaldjur: Stek laxen på het värme i olivolja 2 min på ena sidan till 35–gradig innetemp. Ånga blåmusslorna i full ånga, häll över lite olivolja och salt och peppar över blåmusslorna. Stek chorizon på hög värme med snittsidan neråt, spar fettet för guds skull.
  4. Fördela paellan på ett stort fat, lägg på fisken, skaldjuren och chorizon (och fettet, mums), strö på gourmetsalt, svartpeppar och garnera med körvel, parmesanen och ringla lite olivolja över. Ev. lite hummerfond om det finns kvar.