Osso buco a la JJ - kalvlägg

Osso buco a la JJ - kalvlägg
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Osso buco a la JJ - kalvlägg

27 ingredienser

”Detta är en av mina favvorätter, helt enkelt så sjukt smaskig”. /Johan Jureskog

Ingredienser

portioner

Kalv

  • 4 skivor kalvlägg (à 400 g) [ca 1,5 kg]
  • vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 1 morot skuret i centimeterstora tärningar
  • 200 g rotselleri, skuret i centimeterstora tärningar
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 klyftor vitlök hackad
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 5 dl kalvbuljong (helst egen, men funkar med tärning)
  • 1 rosmarinkvist
  • 1 timjankvist
  • 2 tomater (skållade, urkärnade och skurna i tärningar)
  • 0,5 tsk rosmarin och timjan, finhackad

Polenta

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 förp saffran (à 0,5 g)
  • 200 g polentagryn
  • 1 l vatten
  • 1 l kalvbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 1 citron, saften av
  • 50 g smör
  • 0,5 dl mascarpone
  • tabasco, salt

garnityr

  • gremolata (0,5 dl grovhackad kruspersilja, 1 tsk finhackat citronskal, 1 tsk finhackad vitlök)
  • råriven parmesan

Gör så här

  1. Kalv: Mjöla kalvläggarna lätt och stek dem gyllenbruna i en stekpanna, därefter på en långpanna. Glöm ej att koka ur stekpannan med vatten och spara avkoket. Bryn rotfukterna löken och vitlöken i smör och slå därefter i avkoket rätt ner i stekpannan häll dem över ossobuccon. Ställ in långpannan på 150 gradig ugn med intervall ånga., ca 1 timme. Vid servering så blandas tomattärningar i och strö i rosmarin, timjan hacket. Smaka av med salt och peppar.
  2. Polenta: Svetta lök, vitlök och saffran i en kastrull. Häll i polentan och rör och späd med kalvbuljongen. Småputtra 1 timme och späd och rör medans på låg värme, ha i grädden sta 15 min. Vid servering så mixa polentan med smör och mascarponen. Smaksätt med salt och tabasco.
  3. Garnityr: Servera på fat med gremolata och olivolja på toppen och polentan och grovriven parmesan vid sidan om.