Lamm med chorizo, kantareller och vita bönor

Lamm med chorizo, kantareller och vita bönor
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Lamm med chorizo, kantareller och vita bönor

23 ingredienser

Här är en rätt som sköter sig själv i ugnen medan man svänger ihop några enkla garnityr och vilket resultat!

Magnus Svenssons dryckestips

Erdinger Weissbier Hefe, Artikelnummer 11208 – 22,40 kronor
Smakrikt och fräsch öl, sötman gör att ölen är lätt att kombinera med kryddiga maträtter så som denna

Faustino VII 2007, Artikelnummer 22662 - 79 kronor
Klassiskt Rioja vin som är fatlagrad och har vaniljtoner som passar utmärkt med smakrika lammrätter

Talus Chardonnay 2008, Artikelnummer 6271 - 208 kronor (Bag-in-Box)
Det perfekta "pratvinet" för dess lätta sötma i kombination med bra friskhet

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg lammsadel med ben
  • 100 g chorizokorv, skurna i avlånga stänger på ca 1 cm (alt.salami)
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • rosmarin, finhackat
  • timjan, finhackat
  • 300 g trattkantareller
  • 1 msk matolja
  • 50 g smör
  • 300 g brysselkål (delade på mitten)
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 msk gräslök, finskuren
  • 1 förp färdigkokta stora vita bönor (à 400 g)
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl crème fraîche
  • 20 g färsk dragon, finhackad
  • 2 dl lammsky (eller kalvsky)
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 msk fett (helst från lammet)
  • sherryvinäger (efter smak)

Gör så här

  1. Bena ur lammsadeln, dela den i mitten. Gör ett snitt i varje lammfilé, längs med filén. Fyll med chorizo, finhackad vitlök, rosmarin och timjan och bind upp den med bindgarn. Stek den gyllenbrun i stekpanna sedan i 150 g ugn till 57-gradig innetemperatur, låt därefter köttet vila ca 5 minuter innan servering.
  2. Stek trattisarna i 3 min. i oljan, lägg därefter i brysselkålen och stek den klar, ha i löken sista minuten, salta och peppra.
  3. Blanda bönor, vitlök, schalottenlök, vittvin och crème fraîche i en kastrull, låt koka till simmig konsistens. Vänd ner dragonen just innan servering.
  4. Stek löken gyllenbrun i en kastrull tillsammans med fettet, häll i skyn och reducera 1/4 . Smaksätt med vinägern och salt och peppar.
  5. Smakligt smaskigt lamm!