2 palsternackor, skalade, och skivade i 0,5 cm skivor
1 purjolök, i 1,5 cm skivor
koka grönsakerna i kalvtungespadet
2 äpplen, i 1 cm stora tärningar
1 msk smör
2 msk färsk pepparrot, riven
2 dl cider
1 dl äppelmos
1 kalvbuljongtärning
30 g smör
1 msk äppelcidervinäger
800 g rotselleri, skuren i mindre bitar
1 dl grädde
2 dl crème fraîche
salt
peppar
Gör så här
Koka upp kalvtungan i rikligt med vatten och skumma av. Lägg i kryddorna och sjud tungan i ca 3 tim.
Koka upp vatten i en stor kastrull och salta väl. Koka rotsellerin klart. Pressa sedan ur allt vatten ur rotsellerin, och lägg den i en ny kastrull och koka in grädden. Mixa purén slät med crème fraiche, salt och peppar.
Koka grönsakerna klara i kalvtungespadet (om du köpt färdig oxbringa eller fläsklägg så spar buljongen som kommer med). Vid servering så slungas de tillsammans med äpplena varma med smör och riven pepparrot.
Koka upp cider, äppelmos och kalvbuljongtärning. Mixa i smör, smaksätt med vinäger, salt och peppar.