4 bitar torskrygg (rimmade 1 timme i 10 % salt rimmlag)
3 dl standardmjölk
1 msk gul lök, finhackad
0,5 lagerblad
2 kryddpepparkorn
2 hela nejlikor
2 msk smör
1,5 msk vetemjöl
50 g Västerbottensost, riven
2 morot (skalade lövtunt som tagliatelle)
150 g rotselleri (skalade lövtunt som tagliatelle)
1 rödlök, skurna i finstrimlade båtar
150 g blomkål (i små härliga buketter)
3 msk smör, brynt
1 citron (saften)
100 g räkor, skalade och grovhackade
salt
peppar
2 ägg, hårdkokta och grovhackade)
1 citron (zest)
1 kruka dill
ev potatis, kokt
ev en klick löjrom
Gör så här
Koka upp mjölken och låt den sjuda i 5 min. med löken och kryddorna, sila sedan. Smält smöret och ha i mjölet i en kastrull, vispa i den varma silade mjölken och koka upp till en lagom tjock béchamelsås, vid servering så mixa i den rivna västerbottensosten.
Ånga av fisken på 60-gradig ånga tills 50 graders innetemperatur.
Hetta upp det brynta smöret och ”woka” grönsakerna precis vid serveringstillfället, smaksätt med citronsaft, salt och peppar och blanda ner räkorna.
Lägg såsen i botten, sen fisken, grönsakerna, ägget och sist zesta över lite citronskal och kasta på dillen.