Johan Jureskogs bearnaisesås

Johan Jureskog KK2023

Johan Jureskogs bearnaisesås

15 ingredienser

Hemslagen bearnaise med talg och chilisås.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 6 äggulor
  • 200 g smör, skirat
  • 250 g talg
  • 1 kvist dragon (eller dragon i vinäger)
  • 8 vitpepparkorn, krossade i mortel
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 2 dragonstjälkar, i 6 delar
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 msk persilja, hackad
  • 1 msk dragon, hackad
  • 1 tsk färsk körvel, hackad
  • tabasco (efter smak)
  • 1 tsk chilisås
  • salt

Gör så här

  1. Lägg ned löken i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten, grundsalta med 2 krm salt. Låt blandningen få koka tills hälften av vätskan har kokat bort. Låt svalna eller så här långt kan du förbereda dagen före.
  2. Värm smör och talg till ca 50 grader.
  3. Blanda lökröran med äggulorna helst i en sauteuse och vispa helst med en ballongvisp fram och tillbaka på medelvärme, först blir det fluffigt, men sen blir såsen tjock och blank, ta då ifrån värmen och ställ kastrullen på en våt disktrasa.
  4. Vispa medsols och för i fettet i en tunn stråle lite i taget i lugn och ro till en homogen krämig sås. Blir den för tjock så kan man späda med lite ljummet vatten.
  5. Tillsätt därefter örter, avsluta med att krydda såsen med finsalt, tabasco och chilisås. Lycka till!