Sushiris

0 röster
Visa mer

Du behöver

  • Cirka 1 kg färdigt sushiris
  • 5 dl japanskt rundkornigt ris
  • 3 dl vatten att koka riset i
  • 1,5 dl sushi-su
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skölj och tvätta riset noga i kallt vatten cirka 20 minuter. Slå på kallt vatten i bunken så att allt ris är täckt. Låt sedan stå och svälla i kylen, helst över natten eller minst 2 timmar.
  2. Riset ska svälla till cirka 8 dl.
  3. Om du har en riskokare: Häll försiktigt över riset i ett durkslag, därefter i riskokaren, slå på vattnet och tryck på knappen. Efter cirka 20 minuter är riset färdigkokt. Lyft inte på locket utan låt det stå ytterligare 20 minuter och dra till sig all ånga som har bildats.
  4. Om du inte har en riskokare: Koka hastigt upp riset med vattnet i en tjockbottnad kastrull med tättslutande lock. Flytta över kastrullen till en platta som står på lägsta temperaturen, låt stå i 20 minuter. Ställ kastrullen åt sidan, låt vila ytterligare 20 minuter utan att lyfta på locket.
  5. Blanda riset med sushi-su: Häll riset i ett kärl (helst en träskål eller en glasgratängform) och häll över sushi-su. Blanda försiktigt med en sushispade eller en slickepott.
  6. När du smaksätter det klibbiga riset med vätskan faller riskornen isär. Riset drar sedan åt sig det lager av sushi-su som det fått runt om sig. Efter en liten stund börja det klibba ihop igen och är då klart att använda.
15 november 2007

Laddar fler recept...