Helgrillad kyckling med polenta och salsa

Helgrillad kyckling med polenta och salsa
Foto: TV4
Jessica FrejFilip Fasten
Jessica FrejFilip Fasten

Helgrillad kyckling med polenta och salsa

18 ingredienser

Helgrillad kyckling med citron och svartpeppar. Serveras med krämig polenta och tomatsalsa.

Se fler recept från

Mitt kök

Ingredienser

Kyckling

  • 1 hel kyckling
  • 125 g smör
  • 2 msk citron, skalet, rivet
  • 2 msk timjan, hackad
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 krm chili, torkad
  • 3 krm svartpeppar

Polenta

  • 4 dl polentamjöl
  • 7-9 dl kycklingbuljong
  • 1 dl parmesanost, riven

Tomatsalsa

  • 4 tomater
  • 1 rödlök, hackad
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 citroner, saft
  • salt

Gör så här

Kyckling

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda 100g smör, citronskal, timjan, vitlök, chili och svarta i en bunke.
  3. Fördela smöret runt om och i kycklingen, man kan även trycka försiktigt in smör mellan bröstfilén och skinnet med hjälp av handen.
  4. Baka kycklingen i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter, sänk sedan ugnen till 140 grader och baka i ytterligare 30-40 minuter.
  5. Ta ut ur ugnen och låt kycklingen vila i 20 minuter innan servering.

Polenta

  1. Koka upp kycklingbuljongen i en kastrull.
  2. Tillsätt polentamjöl och låt koka på svag värme under omrörning i cirka 8 minuter.
  3. Tillsätt sedan ost och smör och smaka av med salt.

Tomatsalsa

  1. Skär tomater i kuber och blanda med persilja, senap, olivolja, balsamicovinäger, rödlök och citronjuice.
  2. Skär ur kycklingen ifrån bröstbenet och neråt.