Ugnsbakad entrecôte

Ugnsbakad entrecôte
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Ugnsbakad entrecôte

Av: Jens Sjögren Sebastian Hedin

Från: Superklasse

5 ingredienser

3h 50 min

En entrecôte i ugn sköter sig själv och blir fantastiskt saftig. Genom att steka köttet innan får man en smakrik yta och ser till att vätskan stannar inne i köttet och inte rinner ut.

Ingredienser

portioner
  • 700 g entrecôte, i hel bit
  • grovt salt
  • svartpeppar
  • smör, att steka i
  • olivolja, att steka i

Gör så här

  1. Häll ut grovsalt och grovt malen svartpeppar på en skärbräda och blanda.
  2. Rulla runt entrecôten på skärbrädan så att hela köttbiten täcks av kryddorna.
  3. Sätt ugnen på 60 grader. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i lite smör och olja på rätt hög temperatur. Stek ordentligt runt om. Detta gör man för att ytan ska "sluta sig" så att vätskan stannar kvar i köttet under tiden i ugnen.
  4. Baka den brynta köttbiten i ugnen långsamt, cirka 3-4 timmar. Ett tips är att använda en kökstermometer. Stick in termomtern i den innersta delen av köttet. När mittentemperaturen ligger på 58-60 grader är köttet medium (rosa). Låt köttet vila några minter innan servering.