Långsjuden oxbringa med chili, vitlök och ingefära

Långsjuden oxbringa med chili, vitlök och ingefära
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Långsjuden oxbringa med chili, vitlök och ingefära

8 ingredienser

Det här är ett sätt att göra oxbringan mer eldig, något som passar när den ska serveras kall tillsammans med dijonbönor, i en sallad eller som smörgåspålägg på vitt bröd med majonnäs, tomat och isbergssallad. I en annan variant byter man ut vitlök, ingefära och chili mot en matsked kumminfrön och en tesked dillfrön. Då smakar köttet fantastiskt på mörkt rågbröd med surkål, syltlök och äppelklyftor.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg rimmad oxbringa
  • ca 2 l vatten
  • 1 purjolök
  • 0,25 rotselleri
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 msk färsk ingefära, finhackad
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 grön chilifrukt, finhackad

Gör så här

  1. Lägg köttet i en gryta och fyll på med vatten så att det precis täcker. Låt koka upp och skumma. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder under lock.
  2. Skala och grovhacka grönsakerna. Lägg ner dem i grytan och låt alltsammans sjuda under lock i omkring 2 timmar. Ta av grytan från plattan och låt köttet vila i spadet i 20 minuter.
  3. Fiska upp köttet och låt det kallna. Spadet kan användas som grund till soppa.
  4. Skär upp oxbringan och servera på bröd med äppelklyftor, surkål och syltlök eller till en dubbel sats av dijonbönor.