Hjortstek med bacon och kapris

Hjortstek med bacon och kapris
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Hjortstek med bacon och kapris

12 ingredienser

Den här vilträtten är inspirerad av klassikern kalvlever anglaise, som ju serveras med bacon och kapris, en kombination som går mycket väl ihop även med hjortkött. Rådjur har en snarlik smak och kan behandlas på samma vis. Den långa tillagningstiden gör köttet extra saftigt.

Ingredienser

portioner
  • 1 hjortstek (cirka 1,2 kg)
  • 1 tsk havssalt (flingsalt)
  • svartpeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk torkad timjan (eller kyndel)
  • 120 g bacon
  • 2 tsk vetemjöl
  • 1 dl rött vin (eller vatten)
  • 1 msk japansk soja
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 msk kapris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet runtom. Smörj in det med senap och strö över örtkryddan.
  2. Ställ in köttet i ugnen i en långpanna. Låt steka i cirka 2 timmar.
  3. Ta ut köttet och låt det vila nära spisen inslaget i lite aluminiumfolie i cirka
  4. 10 minuter.
  5. Stek baconet i en stekpanna så länge. Ta upp skivorna och skär dem eventuellt i mindre bitar. Strö vetemjölet över baconfettet och låt det fräsa någon minut i stekpannan.
  6. Vispa ur långpannan där köttet stekts med lite rött vin eller vatten samt soja. Koka ihop vätskan och redningen av baconfett och mjöl till såsig
  7. konsistens i en kastrull. Smaka av med salt och svartpeppar
  8. Skär upp hjortköttet i ganska tunna skivor (4 - 5 millimeter tjocka) och servera det med bacon, kapris och stekskyn.