Zilzil alecha

Zilzil alecha
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Zilzil alecha

12 ingredienser

Det här är ett etiopiskt och eritreanskt långkok där nötkött sjuds i en mald eller mixad paprikasås. Rätten är speciell i sin kombination av den lite omogna, gräsiga smaken av grön paprika, nötköttets något söta karaktär och alla de aromatiska kryddorna. Mest genuin blir den om man använder ghee - ett slags skirat smör som säljs i de flesta orientaliska livsmedelsbutiker.

Tänk på, att om du vill dubbla receptet till en gryta måste du minska mängden vätska - annars blir det soppa!

Ingredienser

portioner
  • 3 gröna paprikor
  • 1 grön stark chilifrukt, exempelvis serrano
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 1,5 msk färsk ingefära, finhackad
  • 0,5 msk gurkmeja
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk salt
  • vitpeppar, ur kvarn
  • 0,5 dl rött vin
  • 1 kg högrev
  • 1 dl ghee (eller skirat smör)
  • 2 rödlökar, finhackade

Gör så här

  1. Grovhacka två av paprikorna. Lägg dem i en mixer tillsammans med urkärnad chili, vitlök, ingefära, gurkmeja, kardemumma, salt, vitpeppar och rött vin. Mixa tills det blir en slät puré.
  2. Skär den återstående paprikan i långa, tunna strimlor och lägg undan. Skär även köttet i långa, tunna strimlor (cirka 5 x 1 centimeter).
  3. Hetta upp hälften av fettet i en stekgryta och bryn köttstrimlorna noga. Lägg undan köttet på en tallrik så länge. Häll det överblivna stekfettet i en kopp vid sidan om.
  4. Torka ur grytan. Fräs löken på låg värme utan fett under omrörning i cirka 5 minuter.
  5. Ta fettet i koppen och resten av matfettet och ös ner i grytan. När det hela blir riktigt hett, lägg i paprikastrimlorna. Låt dem stekas i 2 - 3 minuter, tills de mjuknar.
  6. Ös ner purén och köttstrimlorna (även köttsaften som runnit ur dem). Blanda runt. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills köttet är mört. Det tar ungefär 15 minuter.
  7. Servera med injerapannkakor, ris eller couscous.