Kyckling och paprika med sval dippsås

Kyckling och paprika med sval dippsås
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Kyckling och paprika med sval dippsås

10 ingredienser

Lite kryddig men mild plockmat som kan serveras i småskålar. Man dippar helt enkelt kyckling- och paprikabitar i den svalkande dippsåsen. Detta kan även serveras som vanlig rätt tillsammans med vildris eller couscous. Kycklingbitarna frityrsteks på medelhavsvis, med rätt så mycket olja men inte nerdoppade som i en fritös. Resultatet är en snabb stekskorpa och ett saftigt inre.

Ingredienser

portioner
  • 400 g kycklingfilé
  • 2 röda paprikor
  • 4 msk matolja

Kryddblandning

  • 1 tsk curry
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk salt

Sval dippsås

  • 2 dl gräddfil (eller tjock yoghurt)
  • 1 msk blandade örter, finhackad eller torkad mynta, dill eller bockholmsklöverblad
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Blanda först kryddblandningen.
  2. Skär kycklingfiléerna i långa, centimetertjocka strimlor. Vänd dem i kryddblandningen så att alla sidor täcks. Skär paprikan i långa, tunna strimlor.
  3. Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Frityrstek kycklingen i 1–2 minuter på varje sida. Tag upp och låt svalna en aning.
  4. Servera kyckling, den svala dippsåsen och paprika i skålar som plockmat.