Jennies gyudon - risrätt med biff

18 röster
30 min
4

Gyudon är en traditionell japansk risrätt med kött, lök och ägg som är både snabblagad och otroligt god. 

Tips! Mirin kan ersättas med halv mängd honung.  I stället för sake kan man ta en sherryvinäger eller ett riktigt torrt vitt vin.

Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 4 dl japanskt rundkornigt ris
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 dl sake
  • 5 msk mirin (kan ersättas med 2-3 msk flytande honung)
  • 5 msk japansk soja
  • 2 gula lökar
  • 600 g entrecôte, gärna hel i bit
  • 1 dl röd picklad ingefära (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 4 äggulor
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • ev 1 krm shishimi toragashi (japansk kryddblandning, kan ersättas med chiliflakes)

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Häll buljong, sake, mirin och soja i en traktörpanna med lock och låt koka upp.
  3. Skala och skiva löken tunt och lägg i pannan. Låt den koka och bli mjuk under lock, detta tar ca 3-5 minuter.
  4. Skiva köttet i så tunna skivor du kan. Lägg i pannan och låt koka tillsammans med löken utan lock tills köttet är tillagat.
  5. Fördela riset i djupa skålar och lägg köttet och löken över. Skeda över sås från pannan och strö över salladslök och picklad ingefära. Toppa med äggula och rostade sesamfrön. Servera genast!
1 december 2018

laddar fler recept

Laddar fler recept