Friterad brieost med hjortron och glass

Friterad brieost med hjortron och glass
Foto: TV4

Friterad brieost med hjortron och glass

Av: Jennie - Piteå

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

En frasig friterad brieost med varmt hjortrontäcke serveras med hemmagjord vaniljglass.

Dryckestips
Grådask Portvin

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 200 g färskost

Friterad brieost

  • 1 brieost
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5-1 dl ströbröd
  • 200 g hjortron
  • strösocker

Gör så här

Glass

  1. Vispa grädden och en tsk vaniljsocker i en skål.
  2. Vispa 3 äggulor och 1.5 dl socker krämigt i en annan skål.
  3. Tillsätt sedan philadelphiaosten och vispa slätt.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en tredje skål.
  5. Rör ihop allt i en och samma skål.
  6. Frys ner glassen i formar i ca 4-5 timmar.

Friterad brieost

  1. Kläck ett ägg i en liten skål, rör om lätt.
  2. Blanda mjöl och ströbröd i en annan skål.
  3. Skär brieosten i 3x3cm stora bitar.
  4. Pensla ägg runt hela osten.
  5. Doppa i mjöl- och ströbrödsblandningen.
  6. Upprepa två gånger.
  7. Fyll en liten kastrull med rapsolja ca fyra cm från botten, så mycket att osten täcks helt.

Precis innan servering

  1. Värm hjortronen på svag värme i en kastrull, sockra lätt. Spara ett par till garnering.
  2. Fritera osten någon minut i 180 grader.
  3. Osten och hjortronen serveras varma tillsammans med glassen.
  4. Garnera med hjortron.