A fish called Wanda

A fish called Wanda
Foto: TV4

A fish called Wanda

Av: Jeanette Predin

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

En klassiker som med olika grönsaker kan varieras i det oändliga. Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Såsen kan förberedas dagen innan.

Ingredienser

portioner

Sås

  • ca 0,5 dl 1.5 dl torkade murklor
  • 1 gul lök
  • 2 dl grädde
  • 2 msk smör
  • ca 1 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar

Duchesspotatis

  • ca 10 mjöliga potatisar
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • salt
  • ev 2 dl grädde

Fyllda tomater

  • 2 tomater
  • 1 kruka koriander
  • olivolja
  • ströbröd
  • salt
  • peppar

Sparrisknyten

  • 12 färska gröna sparrisar
  • 1 förp bacon

Fisk

  • 4 färska laxfiléer, (cirka 3-4 cm breda)
  • 2 chilifrukter
  • 1 rödlök
  • 1 citron, klyftor och saft
  • 1 kruka dill
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blötlägg svampen, minst ett par timmar, gärna längre.
  2. Häll av vattnet och grovhacka murklorna.
  3. Förväll svampen två gånger. Koka upp vatten i en kastrull och förväll murklorna i cirka 5 min. Häll av vattnet och upprepa en gång till. Ta upp murklorna.
  4. Finhacka löken.
  5. Smält smöret i en panna.
  6. Fräs löken och svampen i en stekpanna.
  7. Strö över mjölet i pannan och rör bort klumpar. Tillsätt mer smör om det känns torrt.
  8. Häll på grädden.
  9. Smaksätt med kryddor.
  10. Låt koka ihop till en tjock sås.
  11. Såsen kan stå och svalna medan resten förbereds.
  12. Duchesspotatis: Skala och skär potatisen i bitar.
  13. Koka potatisen i saltat vatten, cirka 10-15 min.
  14. Mosa potatisen, gärna med elvisp.
  15. Smaksätt med salt och tillsätt smöret.
  16. Späd eventuellt med grädde.
  17. Spritsa moset utmed kanterna på plankan med en spritser, eller klicka ut det och gör mönster med gaffel. Ju toppigare moset blir desto snabbare får det färg.
  18. Häll såsen innanför moskanten vid sidan av laxen.
  19. Placera den fyllda tomaten i ena hörnet på plankan och lägg sparrisknytet i ett annat hörn.
  20. Gratinera plankan på 250 grader i 10-15 min, tills laxen börjar bli genomstekt och moset får färg.
  21. Fyllda tomater: Dela tomaterna till halvor genom att skära sicksack-mönster.
  22. Gröp ur innehållet på tomaten och spar det i en skål.
  23. Hacka koriandern och blanda ner i tomatröran.
  24. Krydda och lägg tillbaks röran i tomathalvorna.
  25. Låt tomaterna stå till det är dags för gratinering.
  26. Vid gratinering, stö ströbröd över tomathalvorna samt några droppar olivolja.
  27. Sparris: Koka upp en kastrul med vatten.
  28. Bryt bort nedersta delen av sparrisstjälken.
  29. Salta det kokande vattnet rejält och lägg i sparrisen.
  30. Låt sparrisen stormkoka i cirka 2 min. Låt dem hellre vara lite hårda än mjuka.
  31. Häll av vattnet och kyl snabbt ner sparrisen med iskallt vatten.
  32. Ta upp sparrisen, torka av och låt dem ligga i kyl tills de ska gratineras.
  33. Vira en baconbit kring varje sparrisbukett (cirka 3 sparrisar i varje knyte). Gratinera i ugn i cirka 2 minuter, (cirkatid).
  34. Fisk: Lägg en laxfilé på vardera planka. Placera filéen på ena halvan av plankan för att lämna plats åt mos, sås och grönsaker.
  35. Salta och peppra laxen.
  36. Hacka chilifrukterna, rödlöken och dillen.
  37. Strö över örterna på laxfiléerna.
  38. Kläm ut citronsaft över fisken. Spara klyftorna och lägg dem på plankan. Servera.