Yalla yalla - utvalda läckerheter från Libanon

Yalla yalla - utvalda läckerheter från Libanon
Foto: TV4

Yalla yalla - utvalda läckerheter från Libanon

Av: Jean och Gabi - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

Jeans läckra mezetallrik med tabouleh, hemlagad hummus, grillad halloumi, sucuk och falafel. Kikärtorna behöver ligga 6 timmar i blöt innan de kokas.

Dryck
6666 Semillion från Santa Carolina i Chile.

Jean och Gabi lagade även

Ungersk gryta med klimp

Ungersk färskostpannkaka

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tabouleh

  • 1 dl bulgur
  • 500 g färsk bladpersilja
  • 4 tomater
  • 2 gula lökar (eller 1 knippe salladlök)
  • 1 dl olivolja
  • ca 3 citron, saften av
  • 1,5 tsk salt
  • svartpeppar (efter smak)

Hemlagad hummus

  • 100 g kikärtor
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 tsk olja
  • 2 msk citron, färskpressad
  • 2 msk yoghurt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Falafel med polenta

  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 100 g polenta
  • 1 dl ost, riven
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 förp falafel
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk persilja, hackad

Övrigt

  • inlagd saltad majrova, till falafeln
  • grillad halloumi
  • sucuk, tunna skivor (kryddig korv)

Gör så här

Tabouleh

  1. Låt bulguren vila i citronsaften medan du jobbar med andra Ingredienser så att kornen sväller.
  2. Finhacka persiljan, tomaterna och löken och blanda ihop.
  3. Häll bulguren med citronsaften, olivolja, salt & peppar och blanda väl!

Hummus

  1. Häll 100 g blötlagda kikärter i en kastrull och täck med så mycket vatten att det nätt och jämnt täcker ärterna.
  2. Tillsätt 2 vitlöksklyftor i kokvattnet.
  3. Koka ärterna mjuka i ca 30 min.
  4. Låt ärterna kallna i vattnet.
  5. Häll över ärterna med spadet och vitlöken i en matberedare och kör till en slät massa.
  6. Tillsätt efterhand olja, färskpressad citronsaft, naturell yoghurt, salt och vitpeppar.

Falafel med polenta

  1. Koka upp buljongen, vispa ner polentan och låt sjuda i 15 minuter till krämig konsistens.
  2. Rör ner osten och smaka av med kryddor.
  3. Stek falafeln genomvarm på svag värme i olja. Strö över persilja.

Övrigt

  1. Skär halloumin i snygga skivor och lägg den på grillen, 2–3 minuter på varje sida. En grillpanna i teflon passar utmärkt att steka ost i!
  2. Skär korven i tunna skivor, antingen på bredden eller på längden,
  3. stek cirka 2 min på varje sida.