Jättebondkakor

Jättebondkakor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Jättebondkakor

Av: Köket.se

Från: Köket

7 ingredienser

2h

Cafétrenden från USA har gett oss jättestora kakor. Här kommer svenska bondkakor i stort format.

Ingredienser

portioner stycken
  • 400 g margarin
  • 60 ml mörk sirap
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g sötmandel
  • 10 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Rör margarinet mjukt tillsammans med vaniljsocker, socker och sirap. Skålla, skala och hacka mandeln grovt och rör ner den. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  2. Arbeta snabbt ihop degen och forma till en stor rulle, ca 10 cm i diameter. Svep in rullen i plast och lägg den i kylskåp i 1 timme.
  3. Värm ugnen till 150° och klä två plåtar med bakplåtspapper. Skär rullen i 3-4 mm skivor. Lägg skivorna på plåtarna med lite plats emellan, eftersom de flyter ut lite. Grädda kakorna i 15-20 minuter eller tills de är lätt gyllenbruna. Låt kakorna svalna på plåten några minuter innan de flyttas över till ett galler, där de får svalna helt.