Skaldjur x 2 à la Jarno

Skaldjur x 2 à la Jarno
Foto: TV4

Skaldjur x 2 à la Jarno

Av: Jarno - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1h

Hummersoppa med räkor och hummer samt parmesansticks. Halstrade pilgrimsmusslor med ärtcrème, smaksatt med tryffel.

Vintips från Jarno
La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon (nr 2882)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 kokta humrar
  • 500 g frysta räkor
  • 400 g färska räkor
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 150 g frysta ärtor
  • 4 skivor formfranska
  • 50 g parmesanost, riven
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • ev hummerfond
  • 5 cl cognac
  • tomatpuré
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 lagerblad
  • tryffelolja
  • mangoldskott
  • chilipulver
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Dela humrarna och rensa ur köttet.
  2. Skala de färska räkorna och ställ i kylen.
  3. Sätt på ugnen på 225 grader.
  4. Hummer- och räkskalen blandas ihop med morötterna löken samt två matskedar tomatpuré i en långpanna.
  5. Ställ in i ugnen och låt de få lite färg, cirka 10-15 minuter.
  6. Häll blandningen i en stor kastrull och täck skaldjuren precis med vatten.
  7. Häll i lagerbladen samt 5 svartpepparkorn.
  8. Låt koka i cirka 25-30 minuter på svag värme.
  9. Sila och tillsätt vin samt 5 cl cognac, låt koka ned till hälften, tillsätt grädden och låt koka ner ytterligare till smaktycke, salta och peppra.
  10. Tillsätt ev. koncentrerad hummerfond efter tycke och smak.
  11. Koka upp 5 dl vatten, häll sedan i de frysta ärtorna och ta bort kastrullen från plattan.
  12. Låt stå i några minuter.
  13. Häll av vattnet, tillsätt vittvin samt grädde.
  14. Använd stavmixer för att puréa och tillsätt tryffelolja efter smak.
  15. Skär upp toastbrödet i 2 cm breda strimlor, ta bort kanterna.
  16. Lägg i långpanna och salta och peppra samt häll på parmesanen.
  17. Ställ in i ugnen tills brödsticksen får färg.
  18. Ta ut och låt dom vila.
  19. Vid servering, skumma upp hummersoppan med en stavmixer, häll i små skålar ihop med strimlat hummerkött samt räkor.
  20. Toppa med en liten mangold sallad.
  21. Halstra pilgrimsmusslorna hastigt i stekpanna så att de har en rå kärna, salta och peppra.
  22. Lägg upp på en tallrik ihop med ärtpurén.
  23. Serveras med parmesansticksen på tallriken.