Janssons dipp med chips

4 - 6

Vispad syrad ansjovisgrädde med potatischips och friterad purjolök - som klassikern Janssons frestelse i snacks-form!

1 december 2017
4 - 6

Du behöver

  • 3 dl syrad grädde eller crème fraiche
  • 125 g ansjovis (mosad med en del spad)
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 1 påse fina härliga lantchips eller hemgjorda chips
  • 0,5 späd purjolök, sköljd och tunt skuren
  • 0,5 dl maizena
  • friteringsolja

Hemgjorda chips

  • 750 g potatis
  • ca 2 l friteringsolja (se till att den ej innehåller palmolja)
  • salt till smaksättning

Gör så här

  1. Vispa syrad grädde eller creme fraiche med elvisp, mosa samman ansjovis med lite av spadet och vänd ned i grädden. Finhacka löken och strö över ansjovisgrädden.
  2. Låt purjolöken rinna av ordentligt efter sköljning. Pudra över potatismjöl och fritera i ca 180 grader varm fritös, salta lätt.
  3. Servera dippen med chips eller grönsaksstavar överströdda med friterad purjolök.
  4. Hemgjorda chips
    Skölj potatisen och skär den i riktigt tunna skivor, gärna på mandolin. Klappa potatisen med lite hushållspapper, så att fukten försvinner. Hetta upp oljan till 160 grader i en gryta eller fritös.
  5. Lägg några potatisskivor åt gången, en och en, i oljan och fritera 1–2 min, tills de har blivit gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta och smaksätt eventuellt chipsen.
Kommentera receptet
Glaskampanj

Fler goda recept