Janssons dipp med chips

8 röster
4-6

Vispad syrad ansjovisgrädde med potatischips och friterad purjolök - som klassikern Janssons frestelse i snacks-form!

Visa mer
4-6

Du behöver

  • 3 dl syrad grädde eller crème fraiche
  • 125 g ansjovis (mosad med en del spad)
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 1 påse fina härliga lantchips eller hemgjorda chips
  • 0,5 späd purjolök, sköljd och tunt skuren
  • 0,5 dl maizena
  • friteringsolja

Hemgjorda chips

  • 750 g potatis
  • ca 2 l friteringsolja (se till att den ej innehåller palmolja)
  • salt till smaksättning

Gör så här

  1. Vispa syrad grädde eller creme fraiche med elvisp, mosa samman ansjovis med lite av spadet och vänd ned i grädden. Finhacka löken och strö över ansjovisgrädden.
  2. Låt purjolöken rinna av ordentligt efter sköljning. Pudra över potatismjöl och fritera i ca 180 grader varm fritös, salta lätt.
  3. Servera dippen med chips eller grönsaksstavar överströdda med friterad purjolök.
  4. Hemgjorda chips
    Skölj potatisen och skär den i riktigt tunna skivor, gärna på mandolin. Klappa potatisen med lite hushållspapper, så att fukten försvinner. Hetta upp oljan till 160 grader i en gryta eller fritös.
  5. Lägg några potatisskivor åt gången, en och en, i oljan och fritera 1–2 min, tills de har blivit gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta och smaksätt eventuellt chipsen.
1 december 2017

Laddar fler recept