Italienskt bigabröd med vit surdeg

4 röster
3h
4

Om du tillsätter vatten på slutet av gräddningen blir inkråmet vackert och luftigt.

Visa mer
3h
4

Du behöver

 • 675 g + 75 g vatten
 • 5 g jäst
 • 500 g vit surdeg
 • 1250 g vetemjöl med en hög proteinhalt, gärna stenmalet eller italienskt vetemjöl
 • 35 g havssalt

Gör så här

 1. Lös upp jästen i 675 g vatten med en visp och slå den över mjölet och det vita surdegen i degbunken. Knåda degen på lägsta hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda ytterligare 7 minuter till en mycket elastisk deg. Tillsätt 75 g vatten och knåda den elastisk igen. Gör ett glutenprov.
 2. Låt degen vila 90 minuter i en plastlåda med lock ingniden med olivolja.
 3. Stöt samman degen på mjölat bakbord och lägg tillbaka den i lådan med skarven nedåt. Låt vila ytterligare 90 minuter och upprepa sedan stötningen.
 4. Dela degen i fyra lika stora delar. Vik dem försiktigt utan att skada luftbubblorna och difta över lite vetemjöl. Elle4r ölåt dem stå i kyl över natten, plcika ut dem på morgonen och låt stå 1 timme i rumstemperatur innan de bakas.
 5. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en stenskiva eller bakplåt. Ställ in två av bröden i ugnen för att baka senare.
 6. Ställ in två av bröden i ugnen med hjälp av den spade och spruta in lite vatten med en blomspruta. Sänk ugnsvärmen til 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter genom att öppna luckanm upprepa det en gångn efter bakningen så blir bröden knaprigare.
 7. Baka bröden 45-50 minuter. Kontrollera med en termometer att innertemperaturen är 98 grader. Låt dem svalna på galler. Upprepa proceduren med de andra två bröden.
15 oktober 2009
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept