Italienskt bigabröd med rågsurdeg

Lika gott som bigabrödet med vit surdeg.

15 oktober 2009
3h

Du behöver

 • 800 g vatten
 • 6 g vatten
 • 600 g rågsurdeg
 • 1250 g vetemjöl special eller allra helst italienskt vetemjöl
 • 40 g havssalt

Gör så här

 1. Lös upp jästen i 675 g vatten med en visp och slå den över mjölet och det vita surdegen i degbunken. Knåda degen på lägsta hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda ytterligare 7 minuter till en mycket elastisk deg. Tillsätt 75 g vatten och knåda den elastisk igen. Gör ett glutenprov.
 2. Låt degen vila 90 minuter i en plastlåda med lock ingniden med olivolja.
 3. Stöt samman degen på mjölat bakbord och lägg tillbaka den i lådan med skarven nedåt. Låt vila ytterligare 90 minuter och upprepa sedan stötningen.
 4. Dela degen i fyra lika stora delar. Vik dem försiktigt utan att skada luftbubblorna och difta över lite vetemjöl. Elle4r ölåt dem stå i kyl över natten, plcika ut dem på morgonen och låt stå 1 timme i rumstemperatur innan de bakas.
 5. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en stenskiva eller bakplåt. Ställ in två av bröden i ugnen för att baka senare.
 6. Ställ in två av bröden i ugnen med hjälp av den spade och spruta in lite vatten med en blomspruta. Sänk ugnsvärmen til 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter genom att öppna luckanm upprepa det en gångn efter bakningen så blir bröden knaprigare.
 7. Baka bröden 45-50 minuter. Kontrollera med en termometer att innertemperaturen är 98 grader. Låt dem svalna på galler. Upprepa proceduren med de andra två bröden.
Kommentera receptet

Fler goda recept