Fruktbröd

Fruktbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Fruktbröd

Av: Jan Hedh

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

Mustigt fruktbröd som tar lite tid att baka. Men den som väntar på något gott... Går bra att frysa in!

Ingredienser

portioner
  • 300 g torkade aprikoser
  • 200 g kaliforniska russin
  • 2000 g vatten [1000 g = 1 liter]

fördeg:

  • 150 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalt
  • 2 g jäst
  • 100 g vatten [100 g = 1 dl]
  • 4 g havssalt

Bortgörning:

  • 800 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalt
  • 75 g fint grahamsmjöl, gärna stenmalt
  • 75 g fint rågmjöl, gärna stenmalt
  • 50 g mörkt muscovadosocker (eller farinsocker)
  • 500 g vatten [500 g = 5 dl]
  • 20 g jäst
  • 100 g smör
  • 20 g havssalt
  • 50 g vetemjöl
  • 100 g valnötter
  • 50 g pistagenötter
  • 25 g smör, till formarna

Gör så här

  1. Dag 1, blötläggning: Lägg de torkade aprikoserna i rikligt med kallt vatten under 24 timmar. Russinen blötläggs i 30 minuter. Låt rinna av i sikt och dela aprikoshalvorna i fyra delar.
  2. Fördeg: Väg upp mjölet. Ljumma vattnet till 37 grader och lös upp jästen. Häll över mjölet.
  3. Knåda degen på låg hastighet i en matberedare i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.
  4. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 24 timmar i kyl.
  5. Dag 2, bortgörning: Väg upp mjöl och socker i en degbunke. Lös upp jästen i fingervarmt vatten, 37 grader och blanda ner i mjölblandningen.
  6. Tillsätt fördegen och knåda på låg hastighet i 5 minuter.
  7. Smält smöret, tillsätt det och knåda ytterligare 5 minuter tills degen är elastisk.
  8. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Gör ett glutentest.
  9. Blanda de avrunna frukterna med 50 gram vetemjöl, valnötter och pistagemandel. Arbeta in försiktigt så att frukterna inte går sönder.
  10. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 20 minuter, stöt samman degen en gång efter halva tiden.
  11. Lägg degen på ett mjölat arbetsbord, dela den i fyra bitar och rulla till fyra runda bullar. Täck över med duk och låt degen vila i 10 minuter.
  12. Slå ut degbitarna och rulla samman till bröd.
  13. Smält smöret och pensla 4 folie- eller sockerkaksformar. Lägg i bröden och sikta över fint rågmjöl.
  14. Täck med duk och låt jäsa i 60-75 minuter tills de fördubblat sin storlek. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  15. Sätt formarna i ugnen och spruta in vatten med hjälp av en blomspruta.
  16. Sänk temperaturen till 180 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan.
  17. Baka i totalt cirka 45-50 minuter. Kontrollera med en termometer att börden är genombakade (98 grader).
  18. Ta ut bröden ur ugnen och stjälp upp dem ur formarna.
  19. Sätt bröden på plåten och grädda i ytterligare 5 minuter så att de får en fin skorpa.
  20. Låt svalna på galler.