Jan Guillou och Paolo Roberto pratar favoritmat, välhängda biffar och Jesus

Jan Guillou och Paolo Roberto pratar favoritmat, välhängda biffar och Jesus

Jan Guillou är aktuell med boken Men inte om det gäller din dotter och Paolo Roberto med matprogrammet Primo Paolo på TV4 Plus i höst. Vi träffade dem och fick bland annat reda på vem av dem som ser sig som en välhängd entrecôte, vem som lagar mest mat hemma samt vem som skulle vilja äta middag med Jesus.

Äter ni frukost och i så fall vad äter ni?
Jan Guillou: Ja absolut, apelsinjuice, ägg och bacon. Lite av en engelsk frukost, men bara lite.
Paolo Roberto: Jag äter nog en mer typisk svensk frukost. Det blir gröt med banan och blåbär i, ett kokt ägg och en cappucino förstås.

Nämn en favoriträtt samt varför ni gillar den?
Jan: Kronhjortsfilé. Men då ska jag ha varit med hela vägen, det vill säga skjutit, hängt, och tillagat den. Jag vet att om jag skjuter den så slipper den lida, och då finns det heller inget stress i köttet. För mig är råvaran mycket viktigare än kocken.
Paolo: Jag håller helt med Jan. Råvaran är absolut det viktigaste när det gäller matlagning. Min favoriträtt är tomatsås gjord på körsbärstomater och basilika odlade på mina fastrars bakgård i Italien. Till detta en hemmagjord pasta på vetemjöl och en skvätt vatten. Och sist men inte minst lite olivolja.

Hur många gånger i veckan äter ni hemlagat? Och vem lagar då maten?
Jan: Två gånger i veckan, och då delar jag och min fru på matlagningen. De andra dagarna äter jag oftast själv och då blir det ofta något färdiglagat från affären.
Paolo: Hemma hos oss blir det färdiglagat nästan varje dag och på helgerna blir det ju ofta flera gånger per dag.Och det är jag som står för, ja i alla fall 95 procent, av matlagningen.

Vilken är den godaste efterrätten?
Jan: Jag gillar inte efterrätter, och har man ätit en god middag så är man ju ofta redan mätt.
Paolo: Jo, men något litet vill man ju ha. En liten chokladbit eller nått, själv är jag väldigt svag för mörk choklad. Och min egen pannacotta förstås.
Jan: Ja det förstås, någon liten sötsak kan väl vara gott. Då får det bli vit chokladmousse.

Om ni får välja enbart en frukt att äta livet ut, vilken blir det då?
Paolo: Banan.
Jan: Nej, det är alldeles för mycket kolhydrater i en banan. Jag väljer äpple.
Paolo: Men jag behöver kolhydrater.
Jan: Ja, du är ju ung. Unga män behöver mer kolhydrater än gamla gubbar.

Jan, vad äter du när du skriver?
- En burk med tonfisk, sardiner eller en färdiglagad rätt av något slag. Eftersom jag inte gillar att laga mat och att äta ensam så går det fort. Jag är klar på 15 minuter inklusive kaffet eftermaten. För mig är det bara påfyllning i tanken så att jag orkar arbeta. Men jag äter ingenting när jag sitter framför skrivmaskinen(Jan skriver sina böcker på skrivmaskin och har fyllt frysen med färgband som ska räcka livet ut, red.anm.).

Paolo, hur laddar man inför en boxningsmatch?

- Man stoppar i sig en massa kolhydrater. Ofta blir det en pastarätt cirka två timmar innan match. Däremot så ska man aldrig äta kött på själva matchdagen, eftersom det tar tid för kroppen att ta upp, vilket gör att man blir trött och seg.

Vilken mat kan ingen få er att äta och varför?
Paolo: Jag äter det mesta. Jag hade ju ett program på tv tidigare, Fear Factory, där jag var tvungen testa allt möjligt. Så jag har ätit hund, levande maskar och fårpung.
Jan: Ja, men fårpung kan nog vara gott. Själv har jag ätit småfåglar i Damaskus och det var rent ut sagt äckligt. Något jag däremot aldrig skulle äta är levande aphjärna, jag har hört hemska historier från folk som gjort det.

Vilken maträtt matchar er bäst personlighetsmässigt?
Jan: Jag är som en välhängd entrecôte. Det är kött, muskler, kraft, saft och åldrande.
Paolo: Jag är också som en köttbit, fast snarare en blodig biff, en ungtjur.

Vem skulle ni vilja äta middag med och varför? (ni får välja helt fritt, d.v.s. det kan vara såväl nu levande som döda personer - ex Gustav Vasa...). 
Jan: Jag skulle vilja äta middag med Jesus. Han dricker vin så det behöver man inte skämmas för, dessutom kan han göra det billigt av vatten. Jag skulle vilja fråga om honom om han verkligen är Guds son. Jag är ju själv inte troende.
Paolo: Eftersom jag är troende så får det bli en middag med Jan Guillou då, så jag kan berätta för honom om Gud och Jesus.

Personligt: Jan Guillou

Namn: Jan Guillou
Ålder: 64 år
Yrke: Författare och journalist
Bor: Östermalm i Stockholm
Familj: Hustrun Ann-Marie
Aktuell med: Senaste boken Men inte om det gäller din dotter

Personligt: Paolo Roberto

Namn: Paolo Roberto
Ålder: 39 år
Yrke: Boxningspromotor, programledare och kokboksförfattare
Bor: På söders höjder i Stockholm ”så nära himlen man kan komma”
Familj: Hustrun Lena och barnen Enzo och Elisa
Aktuell med: Boken Parträna med Paolo Roberto.