Venetiansk helstekt entrecôte

Venetiansk helstekt entrecôte
Foto: David Loftus
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Venetiansk helstekt entrecôte

Av: Jamie Oliver

Från: Jamie upptäcker

15 ingredienser

Helstekt entrecôte med italienska smaker serverad med en kryddig salsa. Receptet kommer från Jamie upptäcker.

Steka kött
En allmän riktlinje är att 10–12 minuters tillagning ger blodigt till lätt stekt kött, medan 15–17 minuter ger lätt stekt till medium och 20–22 minuter medium.

Se fler recept från

Jamie upptäcker

Det här är en klassisk italiensk rätt och jag serverar den med en superb liten salsa som verkligen får smakerna att flamma upp. Det är den perfekta rätten för köttälskare eftersom det är köttbiten som står i centrum. /Jamie Oliver

Ingredienser

portioner
  • 2 kg entrecôte, med ben
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • havssalt
  • svartpeppar, nymald
  • kallpressad olivolja, extra virgin
  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök, skalad och delad på mitten

Salsa

  • 1 röd chilifrukt
  • 8 körsbärstomater
  • 1 klyfta vitlök, skalad
  • en liten knippa färsk basilika
  • en liten knippa färsk bladpersilja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 50 g ricotta (eller fetaost)

Gör så här

  1. Ta ut köttet ur kylen. Om det är tjockare i ena änden bultar du det lätt tills det är ungefär jämntjockt.
  2. Lägg köttet i en skål tillsammans med finhackade blad från 2 rosmarinkvistar. Tillsätt ett par rejäla nypor peppar och en skvätt jungfruolja.
  3. Rulla runt köttet tills det är väl insmort och gnid sedan in kryddorna.
  4. Täck med plastfolie och ställ åt sidan i en timme så att köttet suger åt sig smakerna och får rumstemperatur.
  5. Om du vill att smakerna ska vara riktigt intensiva ställer du köttet i kylen i 5–6 timmar.
  6. Ta ut det 30 minuter före tillagning.
  7. Under tiden ställer du en grillpanna på hög värme eller tänder grillen och låter den bli riktigt varm.
  8. Gör hål i chilin med hjälp av en vass kniv.
  9. Lägg tomaterna och chilin i den varma pannan och stek tills de är hårbrynta och svedda på alla sidor.
  10. När de är klara lägger du dem i en skål och täcker med plastfolie.
  11. När de svalnat drar du av det mesta av skalet.
  12. Dela chilin på längden och ta bort fröna.
  13. Förvärm ugnen till 200°.
  14. Ställ en ungsfast stekpanna på hög värme och när den är riktigt het lägger du i köttet.
  15. Du ska bryna det i 4 minuter så att det får fin färg, så du måste vända det en gång i minuten.
  16. Efter 2 minuter lägger du en smörklick i pannan.
  17. Använd de 2 återstående rosmarinkvistarna och pensla köttet med smält smör medan den bryns för att förhöja smaken.
  18. Tillsätt ännu en smörklick när du vänder köttet sista gången och dra sedan
  19. pannan av plattan.
  20. Häll försiktigt av fettet och ställ sedan pannan i ugnen.
  21. Det är upp till hur du vill ha köttet - gå på känsla! Hur du än bestämmer dig för att tillaga köttet ska du vända det när halva stektiden gått. Hur du än bestämmer dig för att tillaga köttet ska du vända det när halva stektiden gått.
  22. Gnid köttet med vitlöksklyftans snittyta.
  23. Lägg på en klick smör eller ringla jungfruolja ovanpå.

Salsa

  1. Medan köttet vilar hackar du tomaterna, chilin, vitlöken och örterna på en skärbräda.
  2. Lägg alltihop i en skål och tillsätt balsamvinäger och jungfruolja.
  3. Smula ner osten, blanda och tillsätt ett par nypor salt och peppar.
  4. Smaka av – tillsätt mer kryddor eller vinäger om det behövs.
  5. Skär upp köttet i skivor, ta bort allt fett och strö lite salt över.
  6. Häll allt återstående spad från ugnspannan i salsan och över steken för att
  7. förhöja smaken och servera med en fin sallad.