Kyckling-, korv- och räkjambalaya

Kyckling-, korv- och räkjambalaya
Foto: Davis Loftus
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Kyckling-, korv- och räkjambalaya

Av: Jamie Oliver

Från: Jamies Amerika

21 ingredienser

Jambalaya betyder ungefär ”röra” eller ”blandning” och jag är övertygad om att den här rätten, när det gäller grundtanke och filosofi , är nära släkt med paella, kedgeree och risotto. /Jamie Oliver

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.

Receptet är beräknat för 8-10 personer.

Förr i tiden skulle vilket djur som helst ha hamnat i grytan: kanin, and, ekorre, groda, alligator … Och i den andan kan du ändra receptet efter vad din lokala kött- eller fiskhandlare råkar ha hemma.

Kör en budgetvariant med frysta räkor och kycklinglever, eller slå på stort med hummer och krabba. Jag använde en helt otroligt god rökt korv vid namn andouille, en lokal specialitet, men färsk chorizo eller någon annan rökt korv går lika bra.

Vinförslag
En amerikansk Pinot Noir - pröva en från Oregon.

Läs mer om Jamies Amerika

Ingredienser

  • 4 kycklinglår med skinn (helst av ekologisk eller frigående kyckling)
  • 4 kycklingklubbor med skinn (helst av ekologisk eller frigående kyckling)
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)
  • cayennepeppar
  • olivolja
  • 300 g rökt korv, , skinnet borttaget, fyllningen skuren i 1 cm tjocka skivor (t ex andouille eller färsk chorizo)
  • 1 gul lök, stor, skalad och grovhackad
  • 1 grön paprika, urkärnad och grovhackad
  • 1 röd paprika, urkärnad och grovhackad
  • 4 selleristjälkar, ansade och grovhackade
  • 4 färska lagerblad
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 6 klyftor vitlök, skalade och skivade
  • 1-2 färska röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
  • 1 förp krossade tomater [400 g]
  • 1,5 l hönsbuljong (helst ekologisk)
  • 700 g långkornigt ris
  • 16-20 jätteräkor råa, skalade och rensade
  • 1 dl färsk kruspersilja

Till servering

  • grönsallad, med citrondressing

Gör så här

  1. Krydda kycklingen med salt, peppar och en nypa kajenn.
  2. Sätt en stor traktörpanna eller liknande på medelvärme, slå i ett par skvättar olivolja och bryn kycklingen och korvskivorna runt om i ca 5 minuter.
  3. Tillsätt lök, paprika, selleri, lagerblad, timjan och en nypa salt och peppar.
  4. Rör om och stek på medelvärme i 10-12 minuter, fortsätt att röra om då och då. Det är viktigt att ha koll på värmen: du vill inte ha så låg värme att det inte blir någon fart, men heller inte så hög att bitar fastnar och bränns vid. Det du söker är en stadig, stabil värme.
  5. Tillsätt vitlök och chili när grönsakerna har mjuknat och rör om lite grand.
  6. Rör ner krossade tomater och hönsbuljong.
  7. Låt koka upp, sänk sedan värmen, sätt på locket och småkoka i 25 – 30 minuter. Kycklingbitarna ska vara så möra att köttet går lätt att dra loss från benen.
  8. Bena ur kycklingen om du vill, eller låt bitarna vara som de är.
  9. Tillsätt riset.
  10. Rör om ordentligt och sätt på locket.
  11. Fortsätt att röra om med några minuters mellanrum och se till att skrapa loss alla godsaker som fastnat på bottnen av pannan.
  12. Koka tills riset är helt färdigt, 15 –20 minuter.
  13. Rör ner räkorna och tillsätt, om så behövs, tillräckligt med vatten för att få en grötliknande konsistens (titta på bilderna).
  14. Sätt på locket igen och koka i ytterligare 3–4 minuter.
  15. Hacka under tiden persiljan och rör ner den.
  16. Servera på ett stort härligt uppläggningsfat – en grönsallad med citrondressing är perfekt till.