Fyllda egyptiska tunnbröd

POPULÄRT
Fyllda Egyptiska tunnbröd
Foto: David Loftus
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Fyllda egyptiska tunnbröd

Av: Jamie Oliver

Från: Jamies Amerika

15 ingredienser

Min nyvunne egyptiske vän Ali lagade en variant av den här rätten med lammrester. Den påminde om mexikanska quesadillas - fast i egyptisk tappning. Jag tyckte det var hur gott som helst och kommer absolut att laga det igen. /Jamie Oliver

Receptet är beräknat för 4 portioner som förrätt eller snacks.

Vinförslag
Chilenskt rödvin – en Carmenère

Det är ett perfekt sätt att använda alla små köttbitar som blir över på en lammstek, fast om du frågar mig så fungerar långkokt lammbog allra bäst. Rester av kyckling, fläsk- eller nötkött går också bra.

Om du inte kan få tag på orientaliskt tunnbröd kan du använda tortillabröd – det blir också kanongott. Om man har gäster kan det vara trevligt att skiva upp ett par fyllda tunnbröd på ett fat och servera bitarna som en sorts rustika kanapéer.

Sumak
Ett torkat sötsurt bär som ofta förekommer i det egyptiska köket.

Zahtar
Kryddblandning

Sumak och zahtar går att få tag på i butiker som säljer mat från Mellanöstern, eller på nätet.

Läs mer om Jamies Amerika

Ingredienser

portioner
  • 300 g rester av lamm, nöt, fl äsk eller kyckling finrivet skal och saft av 1 citron
  • 1 msk sumak
  • 1 msk za'atar
  • 1 msk hel spiskummin, rostade
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 ägg, uppvispade (helst ekologiska eller av frigående utehöns)
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 4 salladslökar, ansade och fint strimlade
  • 3 libabröd (eller vetetortillas)
  • olivolja
  • 4 msk hummus, rågade
  • extra jungfruolja av god kvalitet
  • 4 msk yoghurt
  • 1 liten näve färsk mynta, bladen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på högsta värme.
  2. Sprid ut köttet på en skärbräda och grovhacka det till mindre bitar med en stor kniv.
  3. Lägg bitarna i en stor bunke och tillsätt citronskal.
  4. Skär citronen mitt itu och pressa i saften från ena halvan.
  5. Tillsätt samtliga kryddor inklusive en nypa salt och peppar, plus äggen och det mesta av salladslöken.
  6. Rör om med sked.
  7. Lägg fram tunnbröden.
  8. De ska vikas på mitten, så lägg bara lammfyllning på ena halvan och lämna 1 cm fritt längs kanten.
  9. Jämna till fyllningen med baksidan av en sked.
  10. Vik ihop bröden till halvmånar och tryck varsamt till dem på ovansidan.
  11. Ta fram 2 stora bakplåtar (de ska vara ungefär lika stora) och smörj den ena med olivolja.
  12. Lägg de fyllda bröden på den oljade plåten.
  13. Pensla undersidan på den andra plåten lätt och lägg den ovanpå bröden. Om alla bröden inte får plats får du värma dem i 2 omgångar.
  14. Sätt in plåtarna i ugnen i 6–8 minuter. Genom att använda 2 plåtar ovanpå varandra blir bröden frasiga och fina på bägge sidor.
  15. Skär bröden i skivor och lägg upp dem på en stor skärbräda eller ett stort serveringsfat.
  16. Klicka ut hummusen och gör en grop i den - som en liten skål - och ringla ner lite extra jungfruolja där.
  17. Strö resten av salladslöken över och pudra hela fatet med lite spiskummin och zahtar.
  18. Blanda yoghurten med hackad mynta, en rejäl skvätt pressad citron och en nypa salt.
  19. Smaka av och pressa i lite extra citron om så behövs.
  20. Klicka ut yoghurten på serveringsfatet och hugg in!