Parmainlindad oxfilé

Parmainlindad oxfilé
Foto: TV4

Parmainlindad oxfilé

Av: James - Åland

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1h 30 min

Parmainlindad oxfilé med rotgrönsaker och rödvinssås. Ger en god bit kött det lilla extra!

Vintips från James
Santa Carolina Baricca Gran Reserva art nr 6242, 89 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 800 g oxfilé
  • 16-20 skivor parmaskinka
  • 1 dl färsk timjan, hackad
  • 1 dl färsk rosmarin (hackad)
  • salt
  • peppar
  • Snöre

Sås

  • 6 dl rött vin
  • 1,5 msk strösocker
  • 2 stänk soja
  • 2 msk kalvfond
  • 200 g smör
  • matlagningsmjöl/ maizena

Tillbehör

  • 8 kg potatis
  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 2 rödlökar
  • 1 hel vitlök
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

Oxfilé

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Putsa köttet och gör så att oxfilé är så jämntjock som möjligt.
  3. Salta och peppra köttet.
  4. Finhacka färska kryddorna och blanda.
  5. Lägg ut parmaskinkan och strö över kryddorna.
  6. Rulla in köttet och Linda ihop med snöre.
  7. Sätt in köttet i ugn på en galler i 15 minuter.
  8. Ta ut köttet och vila i 15 minuter.
  9. Sätt tillbaka i ugnen i 20 minuter och ta ut och låt vila i 15 minuter.

Rödvinssås

  1. Koka ner vin tills 2/3 delar finns kvar.
  2. Tillsätt socker, kalvfond och soja.
  3. Koka i ett par minuter och tillsätt smöret klickvis.
  4. För tjockare sås, tillsätt lite matlagningsmjöl.
  5. Småkoka i 3 minuter.

Tillbehör

  1. Laga under tiden tillbehör.
  2. Klyfta potatis, palsternacka, morotter, rödlök och lägg ut på en ugnsplåt.
  3. Lägg i hela vitlöksklyftan med skal.
  4. Häll över oliveolja och salta.
  5. Grädda i ugnen i cirka 30-40 minuter på 180 grader.