Jambalaya med kabanossen

Jambalaya med kabanossen
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Jambalaya med kabanossen

21 ingredienser

Jambalaya är en välkänd cajunrätt från Louisiana i USA. Typiskt för jambalaya är blandningen av kyckling, kött och skaldjur samt smaken av selleri och grön paprika. Det här receptet räcker till 16 personer.

Ingredienser

portioner
  • 2 grillade kycklingar (kött från)
  • 10 skivor bacon
  • 800 g kokt skinka
  • 12 kabanosskorvar
  • 1 kg skalade räkor
  • 1 kg ris
  • 4 gula lökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 4 paprikor (röda och gröna)
  • 1 knippe stjälkselleri
  • 1 knippe persilja (rejäl knippa)
  • 2 burkar tomat
  • 500 g frysta ärtor
  • 2 lagerblad
  • 12 vitpepparkorn
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk hel nejlika, malda
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 l hönsbuljong

Gör så här

  1. Skala och skiva lök och morot, skiva paprika och selleri och skär tomaterna grovt, spara spadet. Strimla baconet, skär skinkan i små kuber och korven i centimetertjocka skivor. Fräs baconet lätt i en stor gryta. Lägg i lök, morot och paprika och fräs ytterligare några minuter. Pressa i vitlöken och tillsätt tomaterna med sitt spad, krydda med oregano, timjan, kryddnejlikor och kajennpeppar. Rör om.
  2. Blanda ner riset, rör om och häll på buljongen. lägg i lagerblad och vitpeppar och låt allt sjuda under lock i 20 minuter. Efter halva koktiden blandar du i korv och skinka.
  3. Skär kycklingköttet i mindre bitar och hacka persiljan. När 5 minuter av koktiden återstår är det dags att lägga i ärterna, kycklingen och räkorna. Strö över den hackade persiljan.