Grönkålssoppa med lyxiga tillbehör

Grönkålssoppa med lyxiga tillbehör

Av: Jakob Lells

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

Lite lyxigare grönkålssoppa med pocherat ägg och löjrom.

Mixa varma vätskor
Mixar du din soppa i en blender, tänk på att låta den svalna något och att inte hälla i för mycket på en gång, mixa hellre i flera omgångar. Mixar du varm vätska bildas det ett tryck i kannan och locket kan flyga av.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 200 g grönkål, kokt och urpressad
  • 2 dl vitt vin
  • 7 dl kycklingfond
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 2 dl crème fraîche
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • ev citron, saft

Pocherat ägg

  • 4 ägg
  • ättika, en skvätt
  • vitvinsvinäger, ett par droppar
  • salt

Serveras med

  • löjrom
  • rågbröd
  • ev grönkål, friterad

Gör så här

Soppa

  1. Svetta löken i lite olja.
  2. Slå på vinet och fonden och låt koka i 5 minuter.
  3. Lägg grönkål och crème fraiche i en hög mixer.
  4. Slå på den kokande fonden och mixa soppan slät.
  5. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronsaft.
  6. Servera soppan direkt då den snabbt blir missfärgad.

Ägg

  1. Koka upp rikligt med vatten i en hög kastrull.
  2. Sänk värmen till strax under kokpunkten.
  3. Häll en skvätt ättika i vattnet.
  4. Kläck äggen och lägg dem ett och ett i små skålar med ett par droppar vitvinsvinäger i varje skål.
  5. Låt stå i ca 2 minuter. Detta för att gulan ska dra ihop sig och bli lite fastare.
  6. Vispa fart på vattnet med en visp.
  7. Slå i äggen ett i taget medan det fortfarande är en virvel i vattnet. Äggen får då en vackrare form.
  8. Pochera äggen i ca 4 minuter, gulan ska vara krämig men inte rinnande.
  9. Kyl ned äggen i isbad och återvärm under plastfilm i ugnen, lite försiktigt. Eller servera med en gång. Glöm inte att salta äggen innan servering.

Vid servering

  1. Servera soppan och äggen med löjrom och ett gott rågbröd, friterad grönkål är också gott till.