Jägarmästarhjort med smak av lakrits

Jägarmästarhjort med smak av lakrits
Foto: TV4

Jägarmästarhjort med smak av lakrits

Av: Andreas - Falun

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

60m

Stekt hjortytterfilé serveras med rösti, mustig sås med smak av lakrits samt stekt sidfläsk och spetskål.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Jägermeistersås

  • 1 morot, grovhackad
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 3 lagerblad
  • 2 kvistar timjan
  • 3 dl portvin
  • 2 dl Jägermeister
  • 2 dl rött vin
  • 3 dl fond (av hög kvalitet)
  • salt (efter smak)
  • strösocker (efter smak)
  • olja, till stekning

hjortytterfilé

  • 800 g hjortytterfilé
  • olja
  • 2 msk smör
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Rösti

  • 600 g potatis
  • 0,5 purjolök, strimlad
  • 2 ägg
  • salt
  • peppar
  • olja, till stekning

Kålfräs:

  • 1,5 spetskål, strimlat
  • 200 g rökt sidfläsk, strimlat
  • smör, till stekning
  • salt (efter smak)
  • honung (efter smak)

Gör så här

Jägermeistersås

  1. Värm oljan, tillsätt lök, morot och kryddor.
  2. Fräs någon minut tills löken är mjuk.
  3. Tillsätt vin samt Jägermeister.
  4. Koka samt reducera tills hälften av vätskan återstår.
  5. Tillsätt fonden och koka ner ytterligare till en fin sås.
  6. Sila såsen och smaka av med salt och, eventuellt, lite socker.

Hjortenytterfilé

  1. Ta fram hjorten och låt den bli tempererad.
  2. Putsa bort senor samt hinnor.
  3. Portionera upp filén i 4 lika stora bitar.
  4. Gnid in i olja, salt och peppar.
  5. Värm en panna så den är riktigt varm.
  6. Stek hjorten på bägge sidor i olja tills den fått fin stekyta.
  7. Lägg i ett par klickar smör och sänk värmen och låt hjorten ligga tills den nått en innertemperatur på 52 grader.

Rösti

  1. Riv potatisen.
  2. Blanda i den strimlade purjolöken, salt, peppar samt två hela ägg.
  3. Stek i panna på medelhög temperatur tills de är gyllenbruna och fina på bägge sidor.

Kålfräs

  1. Börja med att fräsa på sidfläsket i lite olja tills det är gyllenbrunt och lite krispigt.
  2. Tillsätt kålen samt lite smör och värm under omrörning tills kålen blivit mjuk.
  3. Smaka av med salt och, eventuellt, lite honung.

Servering

  1. Servera hjortytterfilén med den mustiga såsen, nystekt rösti samt mjuk kål.