Svensk Risotto med trattkantareller

Svensk Risotto med trattkantareller
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Svensk Risotto med trattkantareller

10 ingredienser

En risotto där parmesanen är utbytt mot västerbottenost och som är smaksatt med trattkantareller och solroskärnor.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl avorioris
  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl färska trattkantareller, hackade
  • ca 1,5 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • ca 8,5 dl hönsbuljong
  • 1 dl solroskärnor
  • 1,5 dl Västerbottensost, riven (eller brännvinsost)
  • salt
  • rosépeppar

Gör så här

  1. Koka upp vatten, buljong och vin i en kastrull, sänk sedan till lägsta värme.
  2. Hacka löken och fräs den och trattkantarellerna i smör i en stor stek- eller traktörpanna.
  3. Tag sedan undan hälften av trattkantarellerna till servering.
  4. Tillsätt riset och låt fräsa tills riskornen blivit blanka.
  5. Späd sedan med buljongen lite i taget på svag värme under ca 20-25 minuter. Rör om då och då.
  6. Före servering; rör ner riven ost, solroskärnor och resten av trattkantarellerna och smaka av med salt och rosépeppar.