Pajomelett från Provence

Pajomelett från Provence
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Pajomelett från Provence

15 ingredienser

Dinkel och linfrö gör denna pajomelett mer GI-rätt än de flesta andra pajer. Pajen innehåller både rökt skinka och linser som proteinkälla.

Ingredienser

  • 1,5 dl kvarg 10 %
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 2 msk linfrön
  • 1,5 msk vatten

Fyllning

  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 50 g soltorkade tomater i olja, i strimlor
  • 75 g gröna oliver, hackade
  • 200 g rökt skinka, i strimlor
  • 1 zucchini, i strimlor
  • 1 dl färdigkokta linser (små)
  • 0,5 dl kvarg 10 %
  • 6 ägg
  • 2 dl vällagrad ost, riven (ost, 17 %)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Blanda kesella, linfrö, sojamjöl och dinkelmjöl.
  3. Tillsätt vatten och arbeta hastigt ihop till en smidig deg. Lägg degen att vila i en plastpåse i kylen
  4. Smörj en form ca 22 cm i diameter och ”bröa” den med sojamjöl.
  5. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och tryck sedan ut den i formen. Försök få kanterna så höga som möjligt.
  6. Förgrädda i ca 10 minuter.
  7. Fräs zucchini och låt den svalna.
  8. Vispa ägg och kesella pösigt. Blanda i vitlök, lök, soltorkade tomater, linser, oliver, skinka, ost och zucchini.
  9. Häll fyllningen i pajbottnen. Grädda i ca 40 minuter.