Lime- och apelsingravad lax med salsa verde

3 röster
Lime- och apelsingravad lax med salsa verde
Foto: Frida Wismar

Jacob Wismar har skapat en variant på den obligatoriska gravade laxen. Fantastiskt god och rik på Omega 3. Kom ihåg att lax som ska gravas bör frysas två dygn innan.

Visa mer

Du behöver

  • 1 kg laxfilé
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl finhackad dill
  • saften av 1 limefrukt
  • saften av 1 apelsin

Salsa verde:

  • 50 g bladpersilja
  • 50 g dill
  • 1,5 vitlöksklyftor (1-2 beroende på storlek)
  • saft och skal av 1 citron
  • 3 msk kapris
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Halvtina laxen. Dela den i två filéer.
  2. Blanda socker, salt, limesaft, apelsinsaft och hackad dill. Gnid in filéerna med hälften av blandningen och lägg sedan ihop filéerna.
  3. Lägg resten av salt/socker blandningen ovanpå laxen och lägg den i en kraftig plastpåse. Förvara kallt 2-3 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden. Skrapa av kryddorna och skär upp laxen i tunna skivor.
  4. Salsa Verde: Mixa örterna med vitlök, citron, kapris, vatten och olja. Smaka av med salt och peppar.
17 december 2008

Laddar fler recept